Predsednik Crne Gore Milo Đukanović je, nakon što je pobegao sa Cetinja gde su njegove pristalice izazvale sukobe, i nakon što je njegov savetnik Veselin Veljović uhapšen zbog napada na policiju, održao sraman govor u kome je izneo kritike i optužbe na račun Srpske pravoslavne crkve.

Prenosimo njegovo obraćanje u celosti.

Danas smo na Cetinju svedočili velikoj sramoti SPC i Vlade Crne Gore, sramoti nezapamćenoj u dugoj istoriji crnogorske države, i jednako tako u istoriji ukupnog pravoslavlja. Brutalnom zloupotrebom državnih resursa, pre svega vojske i policije, i potpuno neprimerenom upotrebom sile protiv mirno okupljenih građana u crnogorskoj Prestonici, Vlada Crne Gore je obezbedila nasilnu intronizaciju mitropolita Joanikija, protivno volji ogromne većine građana Cetinja i značajnoj broja građana Crne Gore.

Samo čovek bez dostojanstva bi sebi dozvolio da na takav helikopterskim desantom na crnogorsku prestonicu i pod zaštitom pancirskih ćebadi bude uveden u Cetinjski manastir, i da na taj osramoti tron Sv. Petra Cetinjskog.

Cetinje je još jednom bilo na visini zadatka kao i mnogo puta u istoriji Crne Gore. Mirno okupljeni Cetinja su na odlučan i odgovoran štitili čast i dostojanstvo svog grada i svoje države. O tome najbolje svedoči da bez obzira na značajne provokacije koje su trpeli, okupljeni sebi nisu dozvolili ni jednog trenutka da ugroze mir i stabilnost Prestonice i Crne Gore, i da ugroze život i zdravlje bilo kog od okupljenih građana uključujući i pripadnike organa bezbednosti Crne Gore

Pirova je ovo pobeda Vlade koja i dalje besprizorno služi velikodržavnim interesima i SPC kao udarnoj pesnici velikosrpskog nacionalizma protiv Crne Gore. Pre bi se moglo kazati da je ovo kraj poštovanja kojeg je SPC do sada uživala i u crnogorskoj Prestonici i u našoj državi. Tako su i zvona koja su se mogla čuti nakon intronizacije i koja su trebala biti zvona u čast novog mitropolita SPC na Cetinju, zapravo pre bila zvona upokojenja misiji SPC i cetinjske mitropolije u crnogorskom prestonom gradu, zaključio je Đukanović.

Vezane objave