Booking.com

Opšta bolnica u Loznici u vozom parku ima četiri saniteta od kojh je jedan proizveden prošle godine i u dobrom je stanju – ali je već prešao 49.000 kilometara. Ostala tri su „pregurala“ 765.500, 872.100, a najstariji – čak 1,5 miliona kilometara.„Staž“ najstarijeg lozničkog saniteta, kažu matematika i geografija, dovoljan je da se 37 puta Ekvatorom obiđe zemljina kugla.

– Pošto je samo jedan sanitet u solidnom voznom stanju, pozajmili smo jedan od Doma zdravlja kako bi stigli do drugih ustanova. Za normalno funkcionisanje potrebna su nam još tri saniteta – poručuju iz opšte bolnice u Loznici.

U Užicu fale četiri saniteta

Užički Dom zdravlja raspolaže sa šest, a za normalno funkcionisanje Hitne pomoći potrebna su još četiri sanitetska vozila.

– Pacijenti ne trpe, jer sanitete pozajmljujemo iz Domova zdravlja u opštinama u okruženju. Nekad mi njima ustupamo naše, nekad oni nama njihove, dovijamo se. Kod japanskog programa POPS konkurisali smo za tri saniteta, a jedan ćemo uskoro dobiti od Ministarstva pravde od sredstava priklupljenih po osnovu odlaganja krivičnog gonjenja – priča dr Slavka Mitričević, direktora Doma zdravlja u Užicu.Od postojećih šest najstariji je u funkciji od 2009. i on je za sedam prevalio 490.000 kilometara. Najnoviji, koji je 2015. kupio grad Užice, do sada je prešao 90.000 kilometara.

– Služba kućne nege raspolaže sa pet vozila. Sva tri „juga“ su prešla preko 300.000 a dva „punta“ preko 100.000 kilometara, – ukazuje doktorka Mitričević.

Fale i vozači i lekari Hitne pomoći

Ceo Zlatibor „pokrivaju“ četiri saniteta od kojih je dva donirala opština Čajetina. Do pacijenata se, u zabitim selima, stiže džipom a u voznom parku su dva vozila za kućnu negu, s tim što je jedan u kvaru.

– Vozila imamo dovoljan, a naš najveći problem je nedostatak vozača i lekara hitne pomoći. U nedostaku vozača i sama sam tri puta pod rotacijom vozila sanitet – kaže za „Blic“ dr Gordana Bojović, direktorka Doma zdravlja u Čajetini.

Manjak vozača problem je i u Bajinoj Bašti čiji Dom zdravlja raspolaže sa pet saniteta koliko je, kažu u ovoj ustanovi, dovoljno za potrebe opštine.

– Po normativima mi imamo dovoljno vozača, ali zbog povećanog obima posla nam još. Najveći naš problem je otežano pružanje zdravstvene zaštite, s obziom na brdovito i razuđeno područje, do kojih neretko vode loši putevi, – priča dr Stojanka Đurić, direktorka DZ u Bajinoj Bašti.

U Kosjerići tri saniteta, Ivanjici neophodno terensko vozilo
Kosjerić ima tri saniteta – od kojih su dva toliko istrošena da su na granici upotrebljivosti.

– Ta dva su prešla preko 40.000 kilometara i kvare se u proseku jednom u dva meseca. Neretko se desi da vozilo izađe iz servisa zbog jednog kvara a zadesi ga drugi, – prenosi dr Ilija Vukadinović, uz napomenu da Domu zdravlja u Kosjeriću trebaju još dva saniteta.

Ivanjičkom Domu zdravlja neophodno je terensko sanitetno, kao i vozilo za prevoz pacijenata iz ruralnih područja. Nedostaje i vozilo za kućne lekarske i patronažne obilaske. Za ove svrhe u opštini koja je po površini među prvi pet u zemlji, medicinskom osoblju su na raspolaganju samo dve „nive“ stare preko 10 godina.

– „Nive“ su u lošem stanju. Neophodno je da sa te strane upotpunimo vozni park jer imamo teško bolesnih i nepokretnih pacijenata u ruralnim područjima, ljude koje moramo da dovozimo na dijalizu. U gradu je bolja situacija, posedujemo tri nova i jedan stari sanitet, – rekla je direktora Doma zdravlja u Ivanjici dr Sretina Stojanović.

Vezane objave