Zbog nestašice vode u Čačku, Požegi, Arilju, Lučanima i Gornjem Milanovcu proglašena je vanredna situacija, dok su Ljigu uvedene restrikcije. Zrenjanin je bez pijaće vode već 17 godina, a sušom već decenija bore se Zrenjanin i Mladenovac. Zbog niskog nivoa Rzava proglašena vanredna situacija

Zbog otežanog vodosnabdevanja, u Čačku, Požegi, Arilju, Lučanima i Gornjem Milanovcu proglašena je vanredna situacija. Ugroženo je oko 250 hiljada ljudi.

Direktor Regionalnog sitema za vodosnabdevanje „Rzav“ Zoran Barać objasnio je za RTS da je do problema došlo zbog nikog vodostaja Rzava.

„Na profilu gde uzimamo vodu proticaj je malo više od 1.100 litara u sekundi, fabrika uzima 420 sekundnih litara, ostalo se mora ostaviti reci da bi reka živela u nizvodnom toku. Imamo veliki sušni period, ne možemo uzeti iz reke više vode, potrebe naših korisnika su preko 700 litara sekundnih, znači 60 procenata vode uspevamo da im isporučimo“, objasnio je Barać.

Naveo je da Čačak ima lokalno izvorište koje radi punim kapacitetom, što doprinosi lakšem prevazilaženju situacije. Situacija je slična i u Gornjem Milanovcu, dok su ostale samouprave na sistemu Rzav, pa se boljitak očekuje tek nakon popravljanja hidrološke situacije. Za to vreme meštani vodu za piće dobijaju iz cisterni.

U Ljigu restrikcije

Zbog ekstremno visokih temperatura koje su uticale na smanjenje vodotoka na izvorištu u selu Ba, od juče u periodu od 14 do 20 časova u naseljenom mestu Ljig i Mesnoj zajednici Ba biće restrikcije u isporuci vode.

Tako je u sredu će bez vode bila desna strana od reke Ljig – centar, Todorevac i Crepane, a u danas leva – Kolonija i Rosulje.

Mladenovac i Vrčin već decenijama imaju restrikcije vode

Žitelji Mladenovca i Vrčina već decenijama, čim stigne toplije vreme imaju restrikcije vode, zbog čega su pre mesec više puta izlazili na proteste.

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić je tim povodom da će problem biti rešen tek tek 2025. godine kada bude bio izgrađen vodovod Makiš-Mladenovac.

Zrenjanin već 17 nema pijaću vodu

Iz česmi za vodu u Zrenjaninu, više od 16 teče neispravna voda koja je odlukom inspekcije zabranjena za piće zbog prekomerne količine arsena.

Taj problem trebalo je da bude rašen nakon što je 2015. godine potpisan ugovor sa konzorcijumom firmi iz Beograda i Novog Sada po kome je investitor trebalo da finansira izgradnju a zatim vodu prodaje gradskom vodovodu koji je trebalo da vrši distribuciju.

Postrojenje je počelo sa probnim radom krajem 2018, da bi u proleće iduće godine stalo zbog „mehaničkog zagađenja sirove vode, što je štetilo opremi“. Krajem 2019. snabdevanje vodom iz ovog postrojenja je prekinuto, pa je gradski Vodovod preuzeo snabdevanje. Na kraju je u decembru 2020. u postrojenju nešto eksplodiralo, fabrika je zatarabljena, a cevima je nastavila da teče neprečiščena voda.

Vezane objave