1005x635 (1)

Četvorica srpskih državljana iz Vuhana, kineskog grada koji je epicentar opasnog koronavirusa, danas bi trebalo da slete u vojnu bazu Istr, odakle će najvjerovatnije biti prebačeni u odmaralište u Kari le Rue, 25 kilometara od Marseja, gdje je otvoren karantin za sve koji dolaze iz Kine.

Oni će ostati još 14 dana u karantinu.

Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da se prebacivanje četvorice građana Srbije očekuje u subotu u 22 sata.

– Oni će biti prebačeni uz pomoć Francuske do grada Istr na jugu Francuske, gdje će biti u karantinu 14 dana. U pitanju su četiri naša državljana, a ne tri, jer se u međuvremenu javio još jedan, koji je bio 300 kilometara od Vuhana i pokušao je sam da organizira odlazak, ali nije uspio, pa se javio našoj ambasadi za pomoć – izjavio je Dačić.

Pretpostavlja se da će let trajati nešto više od 12 sati.Slijetanje francuskog aviona se očekuje se danas. Riječ je o avionu A380, koji će prebaciti i preostale francuske građane i dio Evropljana, a i ovaj avion bi trebalo da sleti u vojnu bazu Istr.

Tokom cijelog puta na raspolaganju će im biti mnogobrojna medicinska ekipa, među čijim članovima će biti i psiholog, koji će sve pripremiti za postojeći karantin. Svi evakuirani prethodno će morati da potpišu da dobrovoljno ostaju 14 dana u karantinu, a moći će slobodno da se kreću unutar odmarališta, pod uvjetom da nose zaštitnu masku kada su u kontaktu sa ostalima. Obavezni su da prijave svaki sumnjivi simptom, kao i da mjere temperaturu dva puta dnevno. Ipak, oni neće smjeti da izlaze van centra, a čak 140 specijalaca će ih sprječavati da izađu, kao i neželjene posjetioce da uđu.

Još jedan državljanin Srbije u Vuhanu, odbio je evakuaciju, piše Kurir.

– Situacija je ovdje dobra i mirna. Poštujemo pravila. Definitivno ostajem u Kini. Nisam u kontaktu s drugim Srbima, ali mislim da će oni svi otići – rekao je ovaj mladić za Kurir.

Vezane objave