Nakon što je broj zaraženih u naglo porastao, digli su se članovi Kriznog štaba i epidemiolozi. Svi apeluju na građane da poštuju mere i da se vakcinišu, a po shvatanju mnogih, je i za pooštravanje mera. Član Kriznog štaba Predrag Kon za Kurir je govorio o trenutnoj situaciji i kovid propusnicama

Kako navodi doktor Kon, ovaj skok brojki ipak je prirodan tok epidemije. – Kada imate rayna slavlaj i proslave, istina, vremenski uslovi nisu pogovdovali osptanku virusa, ali sve ukupno je došlo do pojačanja njegovog potencijala. Od juna se to prati i jasno je bilo da će doći do ovog nivoa. Moramo da shvatimo da bez mera i veće vakcinisanosti nećemo moći lako da izađemo na kraj i moramo da se pomerimo i prihvatimo to – navodi Kon.

Novi sojevi ne razlikuju se mnogo od starih. Delta soj je trenutno dominantan, ali kada su simptomi u pitanju, slični su kao i kod ostalih sojeva.

– Pominje se ređe javljanje gubitak čula, ali nema značajnije promene osim da se ova varijanta virusa prenosi brže, sa jedne osobe na sedam, pa čak i više od sedam, dok je prvi soj iz Kine bilo na jedan, dva – podsetio je Kon. Očekivanja nisu dobra. Sledeće nedelje preći ćemo 1.000, ako ne i 1.500 zaraženih. Postavlja se pitanje šta preduzeti.

– Svedoci smo ozbiljnog nepoštovanja mera u poslednjih mesec dana, situacija je takva da ona zahteva ozbiljno konsultovanje. Medicinski deo Kriznog štaba dolazimo do saglasnosti da insistiramo na sastanku Kš da bi se prodiskutovalo. Postoje dva racionalna izlaza, jedan je da se razmisli da li je zaista nemoguće uvesti kovid propusnice, što je preporuka Javnog zdravlja širom sveta, a ako se ne prihvata tako nešto, nema drugog izlaza osim restrikcija. Ne možemo da se ponašamo kao da se ništa ne dešava jer će sledeće nedelje brojka preći 1000, ako ne i 1500 zaraženih – upozorio je epidemiolog.

Kon je pojasnio da kovid propusnica podrazumeva da vakcinisani imaju pravo odlska na proslave, u restorane, a oni koji nisu moraju da se testiraju ili moraju da nose maske.

Vezane objave