Asfaltiranje puteva, rekonstrukcije škola, proširenje bolnica, obnova kulturnih i vjerskih objekata samo su neki od projekata koje će opštine i gradovi u Srpskoj i Federaciji BiH konačno realizovati, uz pomoć ukupno pet miliona evra koje je donirala Srbija.

Zoran Tegeltija, ministar finansija Republike Srpske potpisao je danas pojedinačne sporazume sa načelnicima i gradonačelnicima za dodjelu donacija. Pola miliona evra biće uplaćeno i u program samozapošljavanja mladih do 35 godina.

“Obuhvaćeno je 15 opština u Republici Srpskoj, tri eparhije Srpske pravoslavne crkve, koje imaju crkve na teritoriji Federacije i Zavod za zapošljavanje sa 500 hiljada evra koji će provesti projekat podrške samozapošljavanju mladih. Taj projekat biće povećan sa milion maraka učešća vlade Republike Srpske”, potvrdio je ministar Tegeltija.

“Srbija je rukovođena jedino dobrobiti građana Republike Srpske i nada se da će ova sredstva biti uložena u prave stvari i u dobre projekte i da će biti brzo i efikasno realizovani”, dodao je Vladimir Nikolić, generalni konzul u Banjaluci.

Opštine i gradovi obavezali su se da realizuju odabrane projekte. Tako će Nova Topola kod Gradiške obnoviti Dom kulture, Omarska kod Prijedora fiskulturnu salu, Sokolac – vodovodni sistem.

“Kad je u pitanju opština Sokolac, riječ je o 150 hiljada evra. Stotinu hiljada je za rješavanje vodovoda, 25 hiljada za realizaciju pristupnog puta i rješavanje vanjskog uređenja prema zgradama alternativnog smještaja i 25 hiljada evra za rješavanje kapele i mrtvačnice i ostalo što je neophodno gradu”, rekao je Milovan Bjelica, načelnik opštine Sokolac.

“Grad Prijedor će dobiti 250 hiljada evra. Plan je da se realizuje projekat izgradnje sportske dvorane u jednom od najvećih naselja grada Prijedora, u Omarskoj, dugogodišnji projekat koji građani, pogotovo mladi ljudi iz Omarske, žele da se realizuje u tom mjestu”, kaže Milenko Đaković, gradonačelnik Prijedora.

Ukupno 500 hiljada evra poslužiće da se obnove i izgrade pravoslavni hramovi u Federaciji BiH. Najviše je izdvojeno za Eparhiju bihaćko-petrovačku. Na spisku su i Zvorničko-tuzlanska eparhija i Dabrobosanska mitropolija.

Vezane objave