Strani državaljani neće moći da uđu u Srbiju bez negativnog PCR testa, ne starijeg od 48 sati, dok će građani Srbije moći da uđu bez testa u zemlju, ali će onda morati u karantin, saopštila je ministarka i članica štaba Darija Kisić-Tepavčević.

Ta mera važiće od 20. decembra, najverovatnije do 10. januara, u zavisnosti od epidemiološke situacije, rekla je Kisić Tepavčević nakon sednice Kriznog štaba.”Krizni štab je danas doneo odluku prema kojoj će na graničnim prelazima biti vršena pojačana kontrola uz obavezan PCR test za sve strane državljane koji žele da uđu u našu zemlju”, rekla je Kisić Tepavčević.

Test će biti potreban za sve strane državljane, bez obzira iz koje zemlje ulaze u Srbiju.

“Što se naših državljana tiče, Ustav imgarantuje ulazak u zemlju i oni su uvek dobrodošli. Za njih će važiti obavezna kućna izolacija u trajanju od 10 dana, ako nemaju negativan PCR test. Taj karantin mogu da prekinu negativnim PCR testom”, objasnila je Kisić-Tepavčević.

Smanjuje se broj pregleda u kovid ambulantama

Kisić Tepavčević je izjavilada se broj pregleda u kovid ambulantama smanjuje i da je to ohrabrujući podatak.

Nakon sednice Kriznog štaba, Kisić je navela da zabrinjava što od ukupnog broja pregledanih veći procenat zahteva hospitalizaciju.

“Što znači da od onih koji se javljaju na pregled veći broj ima teži oblik bolesti”, rekla je Kisić novinarima.

Ohrabrujuće je, kaže, što je manje opterećenje na kovid ambulante i što je manji broj pregleda skoro za trećinu.

Upitana da li osim Beograda ima novih žarišta, Kisić je odgovorila da je u svim gradovima i mestima u Srbiji virus prisutan, a da su žarišta upravo najveći gradovi.

Pored Beograda, navela je da su to Novi Sad, Kragujevac…

Na pitanje da li ima novosti kada će vakcina stići u Srbiju, Kisić je istakla da naše državno rukovodstvo od samog početka komunicira sa svim proizvođačima vakcina i podsetila da nijedna vakcina do sada nije registrovana u zemlji porekla.

Istakla je da dok se ne registruje u zemlji porekla i dok ne dobije sve sertifikate naše Agencija za lekove i medicinska sredstva, ne može se primenjivati u našoj zemlji.

“Svakako, kada sve to bude bilo registrovano, mi ćemo biti jedna od prvih zemalja koja će dobiti vakcinu, jer smo prvi i stali u red”, istakla je Kisić.
Aktuelne mere do petka, možda i nove

Kisić je saopštila da je na sednici Štaba odlučeno da sve restriktivne mere, koje su važile do sada, budu na snazi do petka 18. decembra, nakon čega će se ponovo sagledati da li će se uvoditi dodatne mere ili promeniti postojeće.

Kisić Tepavčević je navela da su aktuelne mere dale efekte, iako su brojevi još uvek veoma visoki.

“Ali, vidi se kontinuirani pad novozaraženih, pad procenta pozitivnosti, kao i povoljniji odnos broja hospitalizovanih u odnosu na otpuštene pacijente. To su, ipak, i dalje visoke vrednosti, optećenje zdravstvenog sistema je veliko i moramo svi da uradimo sve da smanjimo prenošenje virusa”, rekla je Kisić nakon sednice Štaba.

Ona je apelovala na građane da predstojeće praznike i slave ove godine proslave u najužem krugu porodice, ali i da se tada pridržavaju svih preventivnih mera.

Istakla je da se održavanje slava po kućama neće kontrolisati, jer to nije moguće.

“Niko ni ne želi da vrši takve vrste kontrola. S druge strane, smatram da svi polazimo od sebe i da svi želimo u našem domu da imamo jednu zdravu atmosferu, a ne da kuće budu okupljanja i širenja zaraze”, rekla je Kisić.

Vezane objave