Korona
Booking.com

Krizni štab doneo je nove mere u borbi protiv virusa korona, da sutra sve radnje, osim prehrambenih, apoteka i benzinskih pumpi rade do 12, a u nedelju će biti zatvorene. Od ponedeljka na onlajn nastavu prelaze srednje škole.

Na skijalištima će sve biti zatvoreno za vikend, je Predrag Kon posle sastanka Kriznog štaba.

On je da će sledeća sednica Kriznog štaba biti održana u utorak.

„Dugotrajno zatvaranje je teška opcija za Srbiju, ali je nemoguće ne reagovati na širenje virusa“, je Kon.

Sednica Kriznog štaba na kojoj je analizirana aktuelna epidemiološka situacija održana je u Palati Srbija.Na prethodnoj sednici, medicinski deo Štaba založio se za potpuno zaključavanje, bar na sedam do 10 , a tada je ostavljeno da konačna odluka bude doneta za nekoliko .

Predrag Kon sada je da su zatvaranja neophodna i da medicinski deo Kriznog štaba ostaje na svojim stavovima, ali da je zajednička odluka Kriznog štaba ova koja je doneta.

Na pitanje koliko ljudi da ima imunitet u kako bi se stiglo do kolektivnog imuniteta, Kon je objasnio da je to 80 odsto. On je da su najefikasnija oružja u borbi protiv virusa „zatvaranje i vakcinacija“.

Dodao je da i „sa ovakvim merama neće biti brzog pada broja zaraženih“ te da je „vakcinacija najvažnija preventivna mera“.

Kon je objasnio da je odlučeno da radno vreme u subotu bude do 12 sati zbog Zadušnica, jer odluka nije blagovremeno doneta kako bi mogli da znaju za nju, inače bi i u subotu radnje bile zatvorene.

Vezane objave