BEOGRAD – U Srbiji će danas biti promenljivo oblačno, toplo i nestabilno, u većini mesta sa dužim periodima sunčanog vremena i najvišom dnevnom temperaturom do 30 stepeni. Posle podne i uveče se na čitavom zapadu Srbije, a u nedelju i u ostalim krajevima očekuju intenzivne nepogode – pljuskovi s grmljavinom, jakim vetrom i pojavom grada. Narednih dana će biti promenljivo oblačno, nestabilno i malo hladnije u odnosu na prethodne dane, mestimično sa kišom i lokalnim pljuskovima sa grmljavinom.

Samo će u ponedeljak na severu i zapadu, a u utorak u većini mesta biti suvo i uglavnom sunčano. Zbog prognoziranih vremenskih nepogoda za vikend je gotovo u celoj Srbiji na snazi narandžasti meteoalarm koji označava opasne vremenske prilike. Narandžasti meteoalarm u subotu je na snazi je u području Bačke, Srema, zapadne i jugozapadne i na teritoriji Kosova i Metohije. Ostatak je pod žutim metealarmom. Prognoza za drugi dan vikenda “obojila je u narandžasto” sve delove naše zemlje sem Bačke, Srema i zapadne koji su “u žutom”. Narandžasti meteo-alarm označava opasne vremenske prilike. Prognozirane su opasne vremenske pojave, a takvog su intenziteta da mogu prouzrokovati štetu i biti opasne po ljude i životinje.

Treba biti vrlo obazriv, svestan rizika i redovno informisan o detaljima očekivanih meteoroloških uslova i pratiti savete koje daju nadležne državne službe. Žuti meteo-alarm znači potencijalno opasno vreme. Vremenske pojave koje su prognozirane nisu neuobičajene, ali je potreban oprez ako planirate aktivnosti koje su izložene meteorološkom riziku. Treba nastaviti sa informisanjem o očekivanim meteorološkim uslovima i ne preduzimati nepotrebne rizike.

ariljskih sela je u petak uveče zahvatio izuzetno krupan grad, veličine oraha, koji je naneo ogromnu štetu u zasadima maline u selima Mirosaljci, Dragojevac i Trešnjevica. Prema rečima meštana, grad se sručio iznenada i bio je izuzetno krupan. Pored malina veliku štetu naneo je šljivicima i usevima, prenosi Glas zapadne Srbije. Padao je i u gradskom području gde je oštetio automobile, a na pojedinim kućama prozore.

Česti pljuskovi sa grmljavinom, kao jutros u Beogradu, karakteristični su za ovaj period godine, a promenjlivo vreme sa mogućim gradom i grmljavinom su uslovi koji itekako mogu biti opasni, jer direktno utiču na bezbednu i sigurnu vožnju, saopstio je Auto-moto savez Srbije. Jak pljusak smanjuje preglednost i otežava vidljivost, a voda na kolovozu koja popunjava sve neravnine, kolotrage i druga oštećenja, dodatno je opasna. Zato je važno da se nailaskom na mokre kolovoze odmah smanji
brzinu i drži bezbedno odstojanje od vozila ispred vašeg. Prema dobijenih JP “Putevi Srbije” nema zadržavanja na naplatnim stanicama.

Prema podacima Uprave granične policije, na putničkim terminalima naših GP, zadržavanja su do 30 minuta, kaže se u saopštenju.

Vezane objave