Sporazum Brnabic Viskovic
Booking.com

Republika Srpska i Srbija zajedno će graditi tri hidrocentralne na Drini, a početak je ozvaničen u Vladi Srpske. Radovan Višković i Ana Brnabić stavili su potpise na projekat vrijedan više stotina miliona evra, a iz kojeg će za šest niknuti hidrocentrale Buk Bijela, Foča i Paunci.

Zajedničko učešće dvije bratske zemlje, kad je projekt “Gornja Drina” u pitanju, procentualno će iznosti 49 odsto Srpska, ostatak Srbija. Naredna , uz početak izgradnje aerodroma u Trebinju, zato bi mogla da bude kruna dosadašnje saradnje.

“Moje mišljenje je da ćemo mi 2021. godine zaista u punom kapacitetu i najbolje do sada vidjeti kako izgleda kada Srbija i Srpska rade zajedno. Imaćemo ova dva ogromna infrastrukturna projekta strateški važna”, kaže Ana Brnabić, premijer Srbije.

Hidrocentrale će proizvoditi zelenu energiju, a čim budu puštene u pogon, trebalo bi da pune kase Republike Srpske i Srbije.

“Radi se o energetiski čistoj energiji, znači zelena energija. Nešto što Evropa i čitav svijet traži i radi se o kapacitetu koji će omogućiti značajan rast ekonomski, i samog BDPa i Republike Srpske i Srbije”, kaže predsjednik Vlade Republike Srpske, Radovan Višković.

Hidroecentrale samo su još jedan od projekata u nizu, koji dokazuju koliko su bliske veze važne Srbima s obje strane Drine.

“Ako imate auto-put koji povezuje Banjaluku i ako imate Aerodrom u Trebinje, imate zajednički projekat ili zajendičku investiciju a to je upravo izgradnja Buk Bijele onda to zaista znači nešto sasvim novo i u našim odnosima ali i u onome što mi želimo. Ami želimo da idemo sigurnim koracima u budućnosti, mi se radujemo svim uspjesima Srbije”, kaže Željka Cvijanović, predsjednik Republike Srpske.

Kolike su želje još bližih odnosa jednog naroda podijeljenog teritorijom, govori i namjera da se državljanstvo Srbije automatski dobija po rođenju u Republici Srpskoj. O tome bi moglo biti riječi i na narednoj zajedničkoj sjednici dvije Vlade.

“Mi se više osjećamo da pripadamo Srbiji nego nekim drugim državnim oblicima ovdje. Nećemo valjda diskutovati o osjećajima. To je naš osjećaj. Mi znamo šta je moranje i gdje moranje. Ali naš osjećaj, naše srce, sve naše želje i nade koje su ovdj ekoncentrisane viejkovima su tamo gdje je srce srpske države”, kaže srpski član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik.

O zajedničkim interesima govore i redovna zasjedanja Vlada Srbije i Republike Srpske. Naredna, 11. sjednica biće održana onda kada to dozvoli epidemiološka situacija.

Vezane objave