Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova uhapsili su bivšeg visokog službenika Federalne uprave policije (FUP) Edina Vranja koji je osumnjičen za ratne zločine nad Srbima na području Goražda.Kako javljaju mediji u Srbiji i BiH, on je uhapšen pri ulasku u Srbiju, kod graničnog prelaza Uvac – Rudo te je u toku njegovo sprovođenje u Beograd. Za njim je 2018. godine raspisana potjernica MUP-a Srbije.

„Glas Srpske“ je u martu 2014. objavio da je Agencija za istrage i zaštitu BiH (SIPA) podnijela Tužilaštvu izveštaj protiv tadašnjeg direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tela Himze Selimovića, kao i Vranja koji prije toga smijenjen sa funkcije načelnika Sektora kriminalističke policije FUP-a i još 11 osoba osumnjičenih za ratne zločine u Goraždu.

Izvor „Glasa Srpske“ naveli su tada da je Vranj prijavljen zbog sumnje da je počinio ratne zločine u mestima Strmica i Međeđa. Tužilaštvo nikada nije podiglo optužnicu. No, nakon toga se uključilo Tužilaštvo iz Srbije koje je izdalo nalog za hapšenje Edina Vranja.

Vranj je punih 30 proveo je na različitim operativnim i rukovodećim poslovima u kriminalističkoj policiji i to, manje – više, na svim linijama suzbijanja kriminaliteta.

Bio je načelnik Sektora kriminalističke policije u Federalnoj upravi policije, te načelnik Odjela za organizovani i međukantonalni kriminal.

Edin Vranj napustio je Federalnu upravu policije 2016. godine, kada je postao direktor privatne agencije za bezbjednost.

Vranj je za „Avaz“ potvrdio da je uhapšen.

– Evo me u policijskoj stanici u Priboju i čekam da me prebace za Beograd. Razlog je navodno neka prijava iz 2018. godine za ratni zločin – kazao je Vranj dodavši da „ veze sa ratnim zločinima ima kao što ima sa Marsovcima“.

Vezane objave