Dok se u Republici Srpskoj pripremaju za izgradnju novih kilometara auto-puteva, spajaju obale i grade mostovi, a srpski član Predsjedništva BiH najavljuje mnoge infrastrukturne projekte, druga dva člana otvorno govore protiv najavljenih investicija i pokušavaju da ih, iz samo njima znanih razloga, sabotiraju.

Zašto im smeta povezivanje malo kome je jasno. Na to se Milorad Dodik ne obazire. Srpska, kaže, ide sa svojim planovima u interesu svih građana.

Pratite nas na našim stranicama VIŠEGRAD 365 i TURIZAM 365 i straniciFacebook Booking.com

“Počnemo što prije na relaciji Višegrad – Istočno Sarajevo, a kasnije naravno probamo da uradimo od Bijeljine prema Zvorniku brzu cestu i dalje da vidimo na koji način ćemo povezati sa Hercegovinom”, rekao je Dodik.

I ne samo to. Pripremni radovi su na potezu od Rače do Bijeljine. To je dio autoputa koji će ići dalje prema Banjaluci ali će biti i sastavni dio autoputa Beograd Sarajevo.

Sarajevo koči i taj veoma važan projekat a sve će to Dodik reći i Redžepu Tajipu Erdgoanu ovog mjeseca u Sarajevu jer je Turska partner na tom projektu.

Srpska ima ozbiljnu namjeru da se time bavi bez obzira na zastoj na drugoj strani.

“Razgovaramo sa određenim izvođačima radova iz Turske, očekujemo da oni obezbjede finasiranje i ukoliko dođe do relazacije finasiranja, što se tiče Republike Srpske, autoputeva i Ministarstva, mi možemo brzo krenuti u realizaciju”, rekao je Nedeljko Ćorić, ministar saobraćaja i veza Republike Srpske.

Opstrukcije vide i u Srbiji. Praveziđite političke igrarije, poruka je iz Beograda.

“To više nisu ni svakodnevni problemi, to traje decenijama, da li to zaslužuju građani Sarajeva, Tuzle, Zenice, ja mislim da ne, mislim da moramo da se fokusiramo na ovakve projekte”, kaže Tomislav Momirović, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u Vladi Srbije.

Na istoku Srpske jedva čekaju radove. Znaju, da brzo povezivanje sa Srbijom, garantuje i brz ekonomski razvoj.

“Ovaj krak od Vardišta prema Rogatici, dalje prema Sokocu i Sarajevu biti u narednih nekoliko godina”, ističe Mladen Đurević, načelnik opštine Višegrad.

Mnogo je projekata koje Srpska planira da realizuje. Uskoro bi trebalo da počnu radovi na izgradnji dionice od Vukosavlja do Brčkog, a oko 20. avgusta na auto-putu Banjaluka-Prijedor. Srpska Srbiji mora da približi i Hercegovinu.

Izučava se trasa od Višegrada prema Rudom i Foči pa dalje prema Gacku, Bileći, i Trebinju. To je, kažu u Srpskoj, megalomanski projekat na kome bi trebalo da rade Kinezi koji već obilaze teren. Sa drugim entitetom, za sad nema dijaloga oko zajedničkog projekta iako i njihovi građani željno isčekuju bolje puteve.

ATV