Sutra će u Zalazju biti obilježeno 25 godina od stradanja 69 srpskih civila i vojnika, ubijenih na Petrovdan 1992. godine u srebreničkim selima Sase, Zalazje i bratunačikim Biljača i Zagoni.Fotografije svih Srba stradalih u srednjem Podrinju, postavljene su na “Srpskom zidu plača”, ispred Skupštine Srbije u Beogradu.

“Zid plača” sa fotografijama srpskih žrtava postavljen je da bi se Evropskoj uniji, međunarodnoj zajednici i javnosti, pokazalo da su Srbi prve žrtve u Srebrenici 1992. godine i da za to stradanje odgovorni moraju biti kažnjeni.

– Mi ne želimo da smetamo porodicama ubijenih muslimana iz Srebrenice 1995. godine, ali smo zdušno protiv organizacija koje se bogate koristeći tragediju i jednih i drugih žrtava – je Simo Spasić, iz Udruženja porodica kidnapovanih i ubijenih na Kosovu i Metohiji.

Među više od 3.000 Srba koji su početkom devedesetih stradali u srednjem Podrinju, bilo najviše civila.Bane Vasiljević, iz Udruženja nastradalih Srebrenica, ističe da je su ovog broja ubijenih Srba, više od 70 odsto bili civili.

Fotografije svojih stradalih na “Zid plača” postavila je i Dragica Lazarević, kojoj su muslimani ubili gotovo cijelu porodicu.

– Niko nije svestan šta su oni nama radili do 1995. godine. I niko ne priča o srpskim žrtvama. Meni su ubili dva brata i muža za jedan dan, a snahu i njenu sestru su noževima sjekli – rekla je Dragica Lazarević.

“Zid plača” u čast srpskim srebreničkim žrtvama, najavljuju organizatori, biće postavljen sve dok porodice nastradalih Srba ne dobiju pravdu od međunarodne zajednice i Haškog tribunala.

Vezane objave