Apiterapija je lečenje uz pomoć pčela i njenih proizvoda koji sadrže sve hranjive materije iz košnice. Vladimir Milić iz Kraljeva je pčelar 25 godina, međutim u poslednjih godinu dana odlučio se i da napravi proizvode od pčela, ali i da uključi pčele u lečenje različitih oboljenja.

Vladimir Milić tvrdi da apiterapija pozitivno utiče na respiratorne organe, da pospešuje rad srca i krvnu sliku, smanjuje šećer, jača imunitet i rad organa ali i reguliše telesnu težinu.”Prvi sam u Srbiji napravio jedinstvenu prostoriju, kuću košnicu u kojoj se nalazi 16 pčelinjih društava a prevedeno u brojkama tu živi negde oko 700.000 pčela u letnjem periodu. Ova kućica ima za cilj da se u njoj vrši inhalacija celokupnog respiratornog organa. Nije potrebno da se drži maska na usnama, direktno se udiše kada se uđe u prostoriju i u njoj se ne može izdržati više od pola sata. Sve što se iz košnice udahne u čovečiji organizam ni jedna farmaceutska industrija sveta ne može da proizvede”, kazao je Milić.

Vladimir Milić preporučuje i svima koji nisu alergični da probaju lečenje i ubodom pčela.

“Odgovorno tvrdim jer imam osobu iz Banatskog Novog Sela kome su trebali obe noge da amputiraju, imao je 28 šećer, a noge su mu bile totalno oduzete. Pčele su ga izlečile i sada taj čovek ima 6,7 odsto šećera”, dodao je Milić.

Vladimirova žena Milina je i sama bila skeptična, međutim ubrzo se uverila da lečenje apiterapijom daje rezultate i jača organizam.

“Ja sam imala jake bolove u kolenu i jako sam teško hodala, nisam mogla ni 50 metara da idem. Međutim od prošle godine snimanja nisu ništa pokazivala i od prošle godine kako smo i otvorili ovaj api centar ubodom pčela i konzumiranjem ovih preparata, a pre svega paparke koja je doneta iz Ukrajine, izmenilo se nešto u meni da ni sama nisam mogla da poverujem da sam ja ove godine 13 kilometara u Grčkoj išla brzim hodom sa unukom”, kazala je Milina Drinić. Centar apiterapije, Kraljevo.

Vladimir ima osam pčelinjih proizvoda. Tvrdi da je jedini na Balkanu koji ima paparku – proizvod koji se pravi od mrtvih pčela. Za samu recepturu išao je u Ukrajinu da bi ovladao tehnikom pravljenja. Pored propolisove masti i paparke ima i žvake od meda i voska ali i lekovit proizvod za kućne ljubimce.

“Svi pčelari, a pčelarstvom se bavi od doktora nauka do fizičkog radnika, imaju na svojim posedima sve ovo ali oni potcenjuju rad pčela. Sve ovo što sam ja proizveo i što ima u svetu a što je samo doneseno, hiljadama i hiljadama godina unazad se nalazi u svakoj košnici. To je sve pčela i svaki pčelar to ima i svako od nas ovo treba da prezentuje široj populaciji”, izjavio je on.

Sve što jedna košnica sadrži nalazi se u proizvodima koji čine apiterapiju. Vladimirov cilj je da probudi svest ljudi, ali i pčelara koji sve ovo mogu da proizvedu i sami zahvaljujući pčelama.