Stanje bezbjednosti na glasačkim mjestima, kao i na području cijele Republike Srpske je povoljno i bez većih narušavanja javnog reda i mira.

Do sada su zabilježena dva incidenta, i to:

– na području Policijske uprave Banja Luka na biračkom mjestu u naselju Šargovac oko 07,55 časova pojavilo se lice M.M. u vidno alkoholisanom stanju, koji je svojim ponašanjem narušavao javni red i mir. Policijski službenici su na poziv predsjednika biračkog odbora izašli na lice mjesta i lice M.M. lišili slobode. Lice je odbilo alkotestiranje, a policijski službenici preduzimaju mjere i radnje u skladu sa svojim nadležnostima.

– na području Policijske uprave Istočno Sarajevo na biračkom mjestu u Mladicama, opština Istočna Ilidža, oko 08,20 časova članovi biračkih odbora uočili su kod dva starija lica N.F. i D.F. stare glasačke listiće koje su namjeravali da ubace u glasačke kutije. članovi biračkih odbora blagovremeno su reagovali i kod istih pronašli važeće listiće nakon čega su obavijestili pripadnike MUP-a RS koji preduzimaju mjere i radnje iz svoje nadležnosti. Navedeno biračko mjesto bilo je zatvoreno oko 20 minuta, a navedeno glasačko mjesto biće otvoreno do vremena potrebnog da se ovaj period nadoknadi.

Štab „Izbori 2018“ prati i preduzima mjere i radnje u cilju održavanja povoljne bezbjednosne situacije u ćRepublici Srpskoj zbog održavanja Opštih izbora.

Podsjećamo, zbog održavanja Opštih izbora lokacije za izdavanje ličnih dokumenata MUP-a Republike Srpske rade danas, 07. oktobra od 7,00 do 19,00 časova. Dokumenti kojima se dokazuje identitet glasača su: lična karta, putna isprava i vozačka dozvola.

U cilju preduzimanja bezbjednosnih mjera i radnji povodom održavanja nastupajućih Opštih izbora, ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske izdao je naredbu o zabrani prevoza eksplozivnih materija u drumskom saobraćaju.

Zabrana o prevozu eksplozivnih materija na području Republike Srpske primjenjuje se od 07. oktobra od 06,00 časova do ponedjeljka, 08. oktobra 2018. godine, do 06,00 časova.

Ministarstvo u sjedištu, policijske uprave i policijske stanice za 07. oktobar neće izdavati odobrenja za prevoz eksplozivnih materija.