U Policijskoj upravi Foča, 17.05.2017. godine,održana je redovna konferencija za novinare povodom prezentovanja rezultata rada za mjesec april 2017. godine, kojoj su prisustvovali načelnik Policijske uprave Kostović Velimir, načelnik Odjeljenja policije Vuković Zoran i načelnik Kriminalističke policije Tomović Duško.
Uvodnim izlaganjem prisutnima se obratio načelnik Kostović koji je istakao da je 24.03.2017. godine stupio na snagu Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta u MUP RS na osnovu koga je Foča dobila status Policijske uprave, kao osnovne organizacione jedinice van sjedišta MUP-a, u čijem sastavu se nalaze opštine Kalinovik, Novo Goražde, Čajniče, Višegrad, Rudoi Foča koje imaju status Policijske stanice. Načelnik je naveo da je na području Policijske uprave Foča, u mjesecu aprilu tekuće godine, nije bilo izvršenih krivičnih djela koje bi izazvali veće uznemirenje javnosti, te da je stanje bezbjednosti zadovoljavajuće.
Načelnik Odjeljenja kriminalističke policije Duško Tomović je istakao da je u mjesecu aprilu 2017. godine napodručju Policijske uprave Fočaizvršeno 27 krivičnih djela od čega su 24 krivična djela iz oblasti opšteg kriminaliteta. Iz oblasti opšteg kriminaliteta ukupno je riješeno 18 krivičnih djela, a po nepoznatom izvršiocu rasvijetljena su 3 krivična djela. U posmatranom periodu prijavljeno je 6 krivičnih djela protiv imovine.Evidentirano je 1 krivično djelo Teška krađa, što je manje za 83,33% u odnosu na uporedni period.Zaprimljene su 2 prijave o počinjenim krivičnim djelima protiv života i tijela, a krivičnih djela Ubistva nije bilo. Nije evidentirano nijedno krivično djelo protiv polnog integriteta. Nije evidentirana nijedno samoubistvo. Načelnik Tomović je istakao da će policijski službenici Policijske uprave Foča, naročito Odjeljenje kriminalističke policije zajedno u saradnji sa Okružnim javnim tužilaštvom u Trebinju i Okružnim javnim tužilaštvom u Istočnom Sarajevu, planski raditi na suzbijanju krivičnih djela organizovanog kriminaliteta, gde će naročito biti stavljen akcenat na krivična djela iz oblasti Zloupotreba opojnih droga. Načelnik je takođe istakao da će se u narednom periodu preduzeti mjere akivnosti na rješavanju krivičnih djela po nepoznatom izvršiocu koja su izvršena u ranijem periodu.
Načelnik Odjeljenja policije, Zoran Vuković je istakao da je u aprilu 2017. godine evidentiranoukupno6 ( u 2016 god.-13) narušavanja javnog reda i mira, što je manje za 53,85% u odnosu na uporedi period, od čega7 prekršaja (u 2016. godini – 14) koji su sankcionisani izdavanjem 9 prekršajna naloga, dok nije bilo podnošenja zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka. Prekršaje je počinilo 9 lica, među kojima nije bilo povratnikani maloljetnika. Narušavanja javnog reda i mira u većem obimu nije bilo.
U posmatranom periodu 2017. godineevidentirano je 19 saobraćajnih nezgoda, u kojima je 3 lica je teško, a 2 lice lakše povrijeđeno, dok nije bilo saobraćajnih nezgoda sa poginulim. Zahvaljujući konstantnim aktivnostima policijskih službenika iz saobraćaja su isključena 34 vozača, od toga 31 vozač je isključeno zbog vožnje pod uticajem alkohola, 1 vozač je isključeno zbog upravljanja motornim vozilom prije sticanja pravai iz ostalih razloga je isključeno 2 vozača.
Načelnik Vuković je ovim putem uputio apel građanima da je zadnji rok za produženje oružnih listova za lično oružje 30.06.2017. godine, te ukoliko se oružni listovi ne produže isti će se sankcionisati po Zakonu o oružju i municiji RS.

Vezane objave