Višegrad – Iduće jeseni košarkaš iz Višegrada Stefan Lakić biće dio univerziteta Samford sa kojim će pokušati da napravi novi iskorak na sportskom i akademskom planu.

U grad Birmingem u državi Alabama dolazi sa Misurija, dok je američku odiseju započeo na Odesi.

– Prethodne godine imao sam dobru statistiku, ali nismo uspjeli da izborimo nastup u plej-ofu pa sam odlučio da idem na dodatne treninge. Dobio sam dosta ponuda sa različitih univerziteta iz prve divizije među kojima je bio Samford. Proveo sam tamo sedam dana na treninzima i mnogo mi se svidjelo pa sam prihvatio njihovu ponudu. Mnogo sam srećan. Imaju jak akademski program dok ujedno žele da oforme dobar košarkaški tim, jer su obnovili program tako dam nam se ambicije poklapaju. Sa trenerom Skotom Pedžetom, koji je devet sezona proveo u NBA ligi, čujem se skoro svaki dan i radujem se odlasku tamo – rekao je Lakić.

Prilikom promjene koledža u SAD nekadašnji igrač Varde HE imao je pomoć američkog košarkaša koji je igrao u Srbiji i dobro je poznat ovdašnjoj javnosti.

– Odesa je juniorski koledž, nešto poput naš više škole i imao sam zadovoljavajuće minute. Očekivao sam da ću na drugoj godini imati manju minutažu i nisam želio da ostanem već sam tražio novu sredinu pa sam preko Redžija Frimena otišao na Misuri. U prvi mah bio sam iznenađen otkud on da se pojavi u toj priči oko mog prelaska, ali je preko svojih veza koje je ostvario dok je igrao u Srbiji čuo za mene pa smo napravili dogovor i otišao sam na Misuri. Trener mi je dosta vjerovao što sam vratio dobrim partijama koje su me preporučile Samfordu. Sada nam je cilj da stvorimo jak tim i izborimo plej-of, odnosno nastup na “martovskom ludilu” – istakao je Lakić.

Još nije izabrao čime će se baviti nakon košarke, ali ima nekih interesovanja.

– Studiranje u SAD je drugačije nego kod nas. Trenutno sam u dijelu koji je nešto poput opšteg smjera pa se kasnije mogu fokusirati na ono čime želim da se bavim. Izbor zanimanja je ogroman, ima dosta studijskih programa, mnogo je raznovrsnije nego kod nas i vjerujem da ću se odlučiti za neki biznis i informacione tehnologije. Još nisam ništa definitivno prelomio, ali mi je drago što ću na dobrom univerzitetu steći diplomu koja će mi poslije košarkaške karijere biti mnogo bitna, jer se sa njom može ostvariti i dobra poslovna karijere – kazao je Lakić.

Ima ambiciozne planove nakon završetka koledža.

– Nadam se da ću naredne dvije godine igrati što bolje i vjerujem da ću nastaviti da se bavim košarkom. San mi je naravno da zaigram u NBA ligi, ali da budem realan i reći da je to teško dohvatljivo. Ipak, baš bih volio zaigrati u Evroligi, jer više volim taj način igre i klubovi su mi privlačniji – naglasio je Lakić.

Prema njegovim riječima, mnogo je košarkaša sa prostora bivše Jugoslavije koji igraju u SAD.

– Bio sam na jednom turniru juniorskih koledža i slučajno pogledao spiskove igrača u ostalim ekipama. Zanimljivo je bilo da poslije SAD i Kanade najviše igrača je dolazilo sa naših prostora i svaka ekipa imala je bar po jednog košarkaša sa Balkana. Nije to samo slučaj na tim koledžima već ih ima i u NCAA školama. Razumijem da su Amerikanci dominantni, jer ih ima 300 miliona, ali je nevjerovatno da ima toliko ljudi sa Balkana kad se zna da nas ima 15 puta manje – rekao je Lakić.

Nema ga na spisku reprezentacije BiH, ali se to i nije moglo očekivati pošto je “daleko od očiju”.

– Igrao sam na dva evropska prvenstva, U18 u Letoniji i U20 u Italiji i skoro svake godine bio sam na pripremama u omladinskim selekcijama. Sada kad sam izašao iz tih ekipa nemam poziv za seniorski tim, ali teško da je neko gledao moje partije pa da je mogao obaviti skauting. Nadam se da će se to promijeniti u budućem periodu – rekao je Lakić.

Više posla za manje vremena

Poredeći kvalitet igre u SAD i na našim prostorima, lako je uočljivo razlika.

– Glavna razlika je brzina u igri i to se vidi odmah na prvom treningu. Više se uradi u manje vremena i stvarno je veliki akcenat na brzini i efikasnijem radu. Tamnoputi igrači su u startu dosta bolji, jer imaju bolje fizičke predispozicije, mada mora da se mnogo radi i ostaje poslije treninga da se vježba šut da bi se moglo nositi sa njima. Velika je razlika kada se poredi sa košarkom kod nas kada je u pitanju taktika i razrađivanje akcije – izjavio je Lakić.

Vezane objave