Autori studije sprovedene na Univerzitetu u Pensilvaniji tvrde da su po prvi put otkrili direktnu uzročnu vezu između prestanka korišćenja društvenih mreža i poboljšanja zdravstvenog stanja ljudi

Vremensko ograničavanje korišćenja društvenih mreža vodi do smanjenja simptoma depresije i usamljenosti, navodi se u rezultatima studije.

Istraživači su, tokom tri nedelje, posmatrali ponašanje 143 studenta i studentkinje, koji su bili podeljni u dve grupe. Jedni su nastavili da koriste društvene medije kao što su to i do tada radili, do su oni iz druge grupe ograničili upotrebu na samo 10 minuta dnevno.

Pripadnici druge grupe su iztraživačima slali snimke ekrana svojih mobilnih telefona sa podacima o potrošnji baterije, na kojima se moglo videti koliko minuta vremena je potrošeno na rad sa svake od aplikacija. Rezultati eksperimenta su pokazali da su simptomi depresije, kod studenata koji su upotrebu Fejsbuka, Instagrama i Snepčeta ograničili na 10 minuta dnevno, značajnoj niži.

– To što nisam bio u prilici da upoređujem svoj život sa životima drugih mnogo je više uticalo na mene nego što sam to očekivao. Osećao sam se mnogo pozitivnije prema samom sebi tokom te tri nedelje – izjavio je jedna od studenata po završetku eksperimenta.

– Ironično je, ali ne i toliko iznenađujuće, da smanjenje upotrebe društvenih medija, koji bi trebalo da služe upravo za povezivanje ljudi, zapravo pomaže ljudima da se osećaju usamljeno i depresivno – navodi se u zaključku studije, prenosi CNBC. I pored više pokušaja, novinari te televizije nisu uspeli da dobiju komentar na rezultate studije od predstvanika kompanije Facebooka, dok su iz Snapchat odbili da ih komentarišu.

Vezane objave