Berba maline u je počela, a prati je strah većine proizvođača, ne samo što je, i dalje, neizvesna cena, već što se lansiraju priče po kojima bi se za kilogram tog jagodičastog voća plaćalo najviše oko 120 dinara ili evro!U delu Srbije, gde je berba uzela zamaha, poput Mačve, proizvođači predaju malini i upisuje im se “akontaciona cena od 120 dinara po kilogramz”.

Navodno, pri krajnjem obraćunu ti, malinari mogu da računaju na veće iznose. To,naravno, nije precizirano nikakvim ugovorima!

-To znači da ljudi za predatu malinu mogu da dobiju još novca, ali može da se dogodi da dobiju koliko je označeno kao “akontaciona cena”-priča naš sagovornik, jedan od prooizvođača i “hladnjačara”, ističući da je na sceni do sada neviđeno, skandalozno ponašanje dela velikih otkupljivača, “hladnjačara” i izvoznika.

-Sad bi neki “veliki” otkupljivači preko grbače proizvođača da pokrpe svoje prošlogodišnje velike poslovne propuste do kojih ih je dovela njihova alabost i bahatost-objašnjava naš sagovornik.

-Tim krugovima nije dovoljna zarada od evra po kilogramu kada voće izvezu, oni bi da uzmu sve od muke proizvođača i njegovih muka. MIslim da će država morati da se umeša da sačuva časne proizvođače, a samim tim, dugoročnije gledano, i tu vrstu proizvodnje od koje žive mnoga domaćinstva i to u najpaseivnijim krajevima i koje da nema ostali bi prazni sokaci.

Kako saznajemo, realna cena za malinu ovoe godina trebalo bi da iznosi bar 160-170 dinara po kilogramu.

Računice pokazuju da proizvođače samo branje košta oko 70 dinara po kilogramz. Kada se dodaju i drugi troškovui koji su neophodni da voće valjano “ponese”, ispostavi se da su troškovi oko evra po kilogramu, a sada se ta cena spominje kao otkupna!

-Jasno je kako bi neki krugovi da se bezočno poigraju sa malinari, delujući sa ko zna kojih pozicija i pričanjem priča koje imaju samo veze sa njihovom pohlepom da malinarima, narodski rečeno, “uzmu i dušu”.

(BN/V.Mitrić)

Vezane objave