Ko god je krenuo na paljansku, autobusku stanicu, poljubio je vrata. Na njima je, doduše, pisalo da su u štrajku jer više ne mogu da se bore sa nelegalnim prevoznicima, ali to bijesnim putnicima nije mnogo značilo.

“Postoji li još igdje u svijetu, u ili RS, da autobuska stanica bude zatvorena i da putnici ne mogu ući da kupe kartu ili da sačekaju autobus da preuzmu pošiljku?“, pita Milorad Rističević.

Ni autoprevoznici danas nisu prošli ništa bolje. Umjesto na poligon, autobuse su morali da parkiraju na ulici.

“Iznenadilo me, iz Istočnog Sarajeva idem za Beograd, ni putnika ni stanice“, je Boško Pejić, vozač “Centrotransa”.

I njegov radni kolega Elvis Lučić kaže da mu je štrajk zakomplikovao rad.

“ Odavde će biti problem, imam puno pisati, jer inače stanične budu i kida se, a sada će biti zapetljano“, kaže Lučić.Današnja slika postaće svakodnevica, ako se ne stane u kraj prevoznicima koji rade na divlje, poručuju u preduzeću “ Stanišić “koja upravlja paljanskom autobuskom stanicom. Zbog ilegalnih kombija koji kupe putnike mimo stanice, minusi su sve veći, a nadležni i dalje ćute.

“Ono što nas posebno zabrinjava je činjenica da u Istočnom Sarajevu je dobro poznato koje su to firme, koja su to vozila, gdje odsjedaju, koje su njihove registracije, gdje je njih moguće svakodnevno naći, koji su brojevi telefona i tako dalje, a da inspekcijska služba sa druge strane ništa po tom ne preduzima,“ izjavio je Njegoš Poljaković, direktor d.o.o. “Stanišić” Pale

U preduzeću Stanišić kažu da su upozorenja i molbe poslali na sve moguće adrese, ali – ni odogovora, ni rješenja. Gradski oci u Istočnom sarajevu kažu da za problem znaju, ali sa divljim prevoznicima ne mogu sami da se izbore. U resornom ministartsvu tvrde da će novi o prevozu u drumskom saobraćaju olakšati posao inspektorima da lakše prepoznaju ilegalce.

“Mi smo ovim novim zakonskim rješenjem i povećeli kaznene odredbe za prekršioca, odnosno za one koji bave prevozom, a da nisu registrovani za tu djelatnost“, rekla je Nataša Kostić, savjetnik ministra za drumski saobraćaj.

Gradski oci uskoro najavljuju sastanak, a uprava autobuske stanice kaže da od štrajka, bez konkretnih rješenja, neće odustati.

Ako nadležne institucije budu i dalje ćutale na ilegalan prevoz putnika, u autobuskoj stanici Pale najavljuju isti scenario i 30 .maja.

Vezane objave