H550

Jutros u 6 sati stupila je na snagu odluka o da se svi državljani BiH koji ulaze u našu zemlju upućuju u samoizolaciju, s ciljem prevencije širenja koronavirusa. Reporteri „Avaza“ su na graničnim prijelazima Uvac, Bosanska Gradiška i Ivanica i kako javljaju za sada je situacija mirna.

– Na graničnom prijelazu Ivanica nema putnika iz Dubrovnik tek po neki automobil prolazi prema Dubrovniku. Ali ima i onih koji kada dođu do granice i čuju mjere vrate se. U nezvaničnom razgovoru smo saznali da još od noćas nema putnika iz pravca Hrvatske prema BiH. Kažu nam da je u ovo vrijeme vrvilo prema Dubrovniku, sada je pusto – javlja reporter Avaza.

Odlukom kriznih štabova, koja je usvojena na sastanku u Doboju, 13. marta, svako kršenje izdatog rješenja o samoizolaciji podliježe kaznenom progonu nesavjesnog prekršitelja uručenog rješenja. O ovome je sinoć zvanično upoznata Granična policija BiH posredstvom Ministarstva civilnih poslova BiH.

Podsjetimo, Vijeće ministara BiH je na jučerašnjoj sjednici na prijedlog Ministarstva sigurnosti BiH, donijelo Odluku o propisivanju dodatnih uvjeta za ulazak stranaca u Bosnu i Hercegovinu.

Riječ je o zabrani ulaska stranaca koji dolaze sa određenih područja sa intenzivnom transmisijom koronavirusa, a radi sprečavanja širenja i suzbijanja zaraznih bolesti, odnosno koronavirusa – COVID – 19, kao i posjedovanje određene vrste putne isprave.
Zabranjuje se ulazak stranim državljanima koji ulaze u Bosnu i Hercegovinu sa područja sa intenzivnom transmisijom korona virusa, a posebno iz: provincija NR Kine (Vuhan), Južne Koreje, Japana, Italije, Irana, Francuske, Rumunije, SR Njemačke, Austrije, Španije, Švicarske i Belgije.

Stranac može ući u Bosnu i Hercegovinu isključivo sa važećim pasošem, a stranom državljaninu kojem se zabranjuje ulazak na teritoriju Bosne i Hercegovine Granična policija BiH, na zahtjev stranca, izdaje rješenje o odbijanju ulaska u skladu sa Zakonom o strancima.

Vezane objave