309023 09 Dusan3 F

Vratio sam se onom iskonskom u meni, pravoj veri mojih predaka koja im je nasilno bilo uzeta, i ja sam to odlučio da vratim, kaže mladić koji je uzeo ime Dušan Obrenović

Dušan Obrenović (22) iz Kosovske Mitrovice, koji je pre tri godine iz islama prešao u pravoslavlje, sprema se ovog leta na hodočašće u Egipat, a cilj mu je da na tom putu prikupi priloge za lečenje teško obolele dece u Srbiji!

Dušanu će na tom pokloničkom putovanju društvo praviti prijatelj Nemanja Miljković, a plan im je da obiđu Sinajsku goru i Manastir Svete Katarine, ali i da sakupe što više novca za bolesne mališane.

– Plan je da u Egipat odemo avionom, a onda ćemo pešice do Sinajske gore i Manastira Svete Katarine. Trudićemo se da pešačimo 30 kilometara dnevno kako bismo skupili što više novca za bolesnu decu – priča Dušan i apeluje na ljude dobre volje da doniraju novac za ovo, kako pokloničko, tako i humanitarno putovanje. Dušan Obrenović je rođen u Brčkom, u muslimanskoj porodici, i do pre četiri godine zvao se Sulejman Muratović. Početkom rata u Bosni njegova porodica se preselila u Kosovsku Mitrovicu, gde se on upoznao s pravoslavljem i lepotama pravoslavnih svetinja.

– Moji jesu bili muslimani po rođenju, ali u suštini, bili su ateisti. Nisu držali ni do kakve religije, niti su se time opterećivali. Mene je pravoslavlje uvek privlačilo i otac mi je je jednom prilikom ispričao da moja porodica potiče od srpske dinastije Kotromanić, a da su naše pretke Turci na silu preveli u islam. Tada sam shvatio da krv nije voda i da moje simpatije i interesovanje za pravoslavlje nisu slučajni. Odlučio sam da se krstim, da više ne budem Sulejman Muratović, već Dušan Obrenović i moji su to prihvatili. Iako otac i majka odnos prema religiji nisu promenili, dakle i dalje su ateisti, sada sa mnom slave Božić, Uskrs, ali i moju slavu, Svetog Jovana, koju sam primio. Jednostavno, vole me i rešili su da me podrže – priča Dušan za Informer. On kaže da na Kosovu, gde inače živi, nisu svi blagonaklono gledali na ovu njegovu odluku.

– Iskreno, bilo je provokacija i nerazumevanja, posebno od Albanaca ali, bilo je i pravoslavaca kojima nisam bio jasan. Međutim, mene to ne dotiče. Vratio sam se onom iskonskom u meni, pravoj veri mojih predaka koja im je nasilno bila uzeta, i ja sam to odlučio da vratim – kaže ovaj mladić, koji je doskora radio kao pomoćni radnik u Manastiru Stanjevići u Crnoj Gori, ali se ipak vratio na Kosovo.