308793 Korona Virus Nad Virusima 01 F

Tri državljana Kine smještena su na jednoj od klinika Kliničkog centra u Sarajevu, a testovi na eventualnu zaraženost virusa trebali bi biti poznati do kraja dana.

Potvrdila je to generalna direktorica Kliničkog centra u Sarajevu Sebija Izetbegović na današnjoj vanrednoj pres-konferenciji.

– Potrebno je da obavijestimo javnost o istini, jer smo primjetili da se šire dezinformacije o Kliničkom centru. Smatrali smo da je potrebno da damo prave informacije. Istina je da su danas dovezena tri pacijenta i da su kineski turisti. Nije istina da su sa visokom temperaturom. Došli su sa simptomima prehlade, jedan simptome gripe. Testirali smo ih, od juče nas bombarduju informacijama da su to pacijenti koji su pozitivni. Oni ne dolaze iz regije koja je blizu virusa. Nema nikakve dramatične slike – rekla je Izetbegović.Kako je navela, brine ih grupa djece iz OŠ “Grbavica 2” koja su došla sa ekskurzije iz Milana.

– Ne znamo čemu su bila izložena i gdje su se kretali. Znamo samo da imaju povišenu temperaturu. Ono što je čudno je da su djeca upućena na ekskurziju, mi na KCUS smo odgodili sva putovanja jer ne želimo da se naši radnici kreću u grupama ljudi gdje se može prenijeti virus. Obustavljamo i godišnje odmore, jer situacija dobija dimenzije vanrednog stanja. Sve priče i gluposti koji kruže da ne karanti. Karantin nije obaveza KCUS, nego Zavoda i kantonalnog ministarstva – dodala je Izetbegović, piše N1.

Prvi slučaj ovog virusa danas je potvrđen u Zagrebu. Ministar zdravstva Hrvatske Vili Beroš izjavio je danas da su rezultati testiranja hrvatskog državljana pozitivnog na virus koronastigli u 11.50 sati te da on pokazuje blaže znakove bolesti.

Vezane objave