Koronavirus Mladji Muskarac

Dve osobe u Zlatiborskom okrugu, iz Bajine Bašte i Priboja, koje su nedavno, sa alpinistima iz cele Srbije, bile na Kavkazu, najverovatnije su inficirane delta sojem tog virusa.

Treća iz tog okruga, iz Sjenice, koja je takođe učestvovala u toj ekspediciji, nije zaražena, jer je bila vakcinisana protiv virusa korona.

To je Danasu potvrdila dr Marija Baralić, epidemiološkinja u Zavodu za javno zdravlje Užice i objasnila da taj Zavod nije potvrdio delta soj kod te dve osobe, jer nisu testirane na novi soj, ali je pretpostavka da su njime inficirane.

– Tokom te ekspedicije, od 16. do 26. juna, bili su u kontaktu sa alpinistima iz Kraljeva, među kojima je kod dvoje dokazan soj tog virusa, pa je pretpostavka da su njime inficirani i oni, rekla je za Danas dr Baralić. Ona je dodala da zaražene osobe iz Priboja i Bajine Bašte nisu vakcinisane, ali i da imaju lakše simptome i da su na kućnom lečenju.

Testiranje samo u Beogradu?

„Nemamo razloga da obavljamo testiranje na delta soj svih onih koji su pozitivni na kovid 19, jer on je dokazan u Srbiji. Testiranje na novi soj se obavlja posebnom metodom i to u Beogradu, objasnila je dr Baralić. Na pitanje da li je takva vrsta testiranja potrebna zbog, eventualno, drugačije procedure lečenja inficiranih delta varijantom virusa, ona je rekla da je lečenje identično kao kod infekcije virusom korona.

Vezane objave