Direktorka Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS), Sebija Izetbegović, nastavlja povlačiti poteze koji nemaju veze ni s mozgom ni s medicinom! Tvrde to mnogi lekari, zaprepašteni njenom najnovijom odlukom da spoji nespojivo, odnosno napravi fuziju klinika.Tako, naime, Izetbegovićeva namerava tri klinike – Kardiohirurgiju, Vaskularnu hirurgiju i Torakalnu spojiti u jednu.

Pre nego što je ušla u ovu avanturu, Izetbegovićeva je već spojila Kliniku za nuklearnu medicinu s Endokrinologijom i na čelo nove klinike postavila svog čoveka.

– Na Endokrini je šefica nuklearac, što je van svake pameti – je za Avaz jedan lekar.

On nerado priznaje da više nije siguran li u KCUS i odeljenje za dijabetičare.

Kliniku za nuklearnu medicinu, zbog strahovlade i nelogičnih poteza Sebije Izetbegović, za kratko vreme napustili su eminentni stručnjaci, predvođeni dr. Velijom Zelijom. Još jedan od nerazumljivih poteza je spajanje Glandularne s Abdominalnom hirurgijom.

– Ni to nije pametan potez. Jedni se bave operisnjem dojke i štitne žlezde, drugi operacijama trbuha… – komentarisao je za Avaz jedan od radnika KCUS.

Nedavno je odluka Izetbegovićeve da Kliniku za fizijatriju pripoji Ortopedskoj klinici izazvala odbojnost struke i pacijenata.

– Na početku studija, iskusni, vrhunski doktor nam je rekao: U abdomen možeš pljunuti, u grudni koš smeš disati, a kost ne smeš ni pogledati. Kost je najosetljivija, ona traži savršene, čiste uslove. Sada na Ortopediju dolaze pacijenti s Fizijatrije. Mogućnost zaraza, oboljenja, fatalnih posledica je velika. Ali, dr. Izetbegović to ne zna. Ona nije ortoped, ona ne zna tu granu medicine. Nakon ovog njenog poteza pitam se u šta se ona zapravo razume – kaže jedan od ortopeda za Avaz.

Svoju priču o spajanju imaju i neležeći pacijenti Fizijatrije, koji će, po nelogičnoj naredbi dr. Izetbegović, lečenje morati nastaviti ili u domovima zdravlja ili u Državnoj bolnici, ako tamo bude mesta.

Životi pacijenata

Ako se ne razume u ortopediju, dr. Izetbegović, koja je ginekolog, trebala bi objasniti zašto je odlučila spojiti Pedijatrijsku ginekologiju i prebaciti je na Pedijatriju.

– Sve su to nekakvi surogati klinika! Mi smo univerzitetska bolnica, to ne treba zaboraviti, to znači da moramo imati klinike. Klinika je nastavna osnova. Mi se moramo razlikovati i po tome od seoskih bolnica – napominje izvor iz KCUS.

Znakovito je da su ovakve odluke Izetbegovićeve izazvale čuđenje i negodovanje i među njenim najbližim saradnicima, koji su za Avaz rekli da su teška srca pristali na njene poteze. To se, rekli su nam, kosi s profesijom, ali više od toga, ugrožava živote pacijenata, piše Avaz.

Neonatologija ni na nebu ni na zemlji!

Jedan od najšokantnijih poteza je i to što je dr. Izetbegović pod isti krov smestila Neonatološku službu i Neonatalnu intenzivnu negu.

Na ovaj je potez, smatraju dobro upućeni, Izetbegovićeva bila primorana jer na Neonatologiji, nakon odlaska mnogih lekara, pa i šefa Dragana Đokanovića, skoro niko nije ostao da radi.

Đokanović je dao ostavku upravo zbog nerazumnih poteza direktorke KCUS.

Vezane objave