Booking.com

Lazar Mirkić, ambasador u Srbiji, razgovarao je sa gradonačelnikom Užica Tihomirom Petkovićem o realizaciji zajedničkih projekata, potrebi uspostavljanja veza sa turskim investitorima i šansama za zajednički nastup na tržištu Bliskog istoka.Gradonačelnik Užica je rekao da je u obostranom interesu da se realizuje ideja o autoputu od Užica do Višegrada i dalje prema Sarajevu, što je veza između Koridora 11 i Sarajeva, da se realizuje projekat Podrinje, ali i mogućnost izgradnje tunela kroz Kadinjaču, kao i projekat Centar za vanredne situacije na aerodomu Ponikve koji se, zajedno sa Fočom, realizuje posredstvom Sekretarijata za prekograničnu saradnju između i Bosne i Hercegovine, čije je sedište u Užicu, a za šta je EU odobrila Užicu 600.000 evra.

Istakavši da Užice i Sarajevo tradicionalno dobro sarađuju, ambasador Mirkić je rekao da Sarajevo i Užice imaju šansu da se, nakon saobraćajnog povezivanja, povežu i sa tržištem Bliskog istoka.
– To je potencijalno veliko tržište. Kada počne obnova zemalja na Bliskom istoku koje su, iz poznatih razloga razrušene, imaćemo prliku da plasiramo proizvode, poput građevinskog materijala, hrane i pića, ali i da angažujemo našu radnu snagu. Međutim, bez dobre saobraćajne infrastrkture naši privrednici u tome neće uspeti – rekao je ambasador BiH.

Istakvši da je logično da Sarajavo, preko Užice, bude povezano sa koridoroma koji prolaze kroz Srbiju, on je dodao da je tu ideju, osim predstavika vlasti i BiH, podržala i Turska.
Ambasador je dodao da bi uskoro trebalo da se gradi novi granični prelaz Kotroman – Vardište, kako bi se na granici i olakšao protok robe široke namene, prvenstveno prehrambenih proizvoda.

Vezane objave