Sve je spremno za sutrašnju pokaznu vježbu. Izvešće je timovi za podvodno deminiranje RUCZ RS uz podršku pripadnika SAJ-a MUP-a Republike Srpske.

„Za sutra je predviđena pokazna vježba. Konkretno, radi se o vježbi na avio bombi. Prikazaćemo kako se koristiti punjenje i koji su efekti avio bombe od 50 kilograma“, izjavio je Kos, pomoćnik direktora RUCZ Republike Srpske .

Spasilački timovi CZ RS odradili su pretragu terena za eksplodiranim ubojitim sredstvima uzvodno i nizvodno od višegradske ćuprije.

„Svaki vid obuke, svaki ulazak u vodu je poboljšanje gotovosti i spremnosti za izvršavanje ovakvog tipa zadataka. Svaki zadatak je poseban jer nikada se ne zna na šta ćemo naići“, je Aleksandar Naumović, vođa spasilačkog tima .

U Višegradu postoje idealni uslovi za formiranje regionalnog centra Civilne zaštite za spasavanje na vodi i pod vodom. Objekat voda RS i veslačkog kluba iskoristitiće se kao baza za ronilačke i spasilačke akcije, trenažne obuke i pokazne vježbe.

„Idealni uslovi za tako nešto i mislim da to podržati mksimalno. Nadam se da će ovaj centar živvjeti u budućnosti, da stvarno bude u funkciji obuke jedinice timova za spašavanje na vodi i pod vodom lokalnih zajednica i Civilne zaštite“, kaže Borislav Trninić, vođa tima za spasavanje na vodi RUCZ.

Saradnja timova za spašavanje na vodi i pod vodom CZ RS i specijalne antiterorističke jedinice MUPA RS nastaviće se i nakon formiranja regionalnog centra. Poligon za obuku na vodi i pod vodom koristiće se kao baza za trenažne obuke i pokazne vježbe ronilaca i drugih spasilačkih timova.

Vezane objave