Iz Kragujevca će sutra startovati 15. bicilistički maraton do Mostara, ustanovljen 2004. godine u čast obnavljanja Starog mosta na Neretvi i ponovnog uspostavljanja pobratimstva između ova dva grada.Na put preko Užica, Višegrada i Sarajeva krenuće tri tandem biciklističke postave, u kojoj je jedna slabovida osoba, kao i još deset biciklista maratonaca.

Biciklisti će razdaljinu od 470 kilometara voziti u četiri etape, Kragujevac-Užice, Užice-Višegrad, Višegrad-Sarajevo i Sarajevo-Mostar.

Tokom boravka u Mostaru, biciklisti iz Kragujevca biće gosti Sportskog saveza tog grada i udruženja skakača u vodu „Mostar“, sa čijim članovima će prisustvovati međunarodnoj manifestaciji „Skokovi u Neretvu sa Starog mosta“, koja se održava 452. put.

Idejni tvorac i učesnik svih dosadašnjih maratona, generalni sekretar kluba „Junior“ Goran Nikolić, rekao je FoNetu da maraton predstavlja manifestaciju prijateljstva između ova dva grada, ali i čitavog regiona.

Manifestacija je zamišljena da doprinosi razvoju prekogranične saradnje Srbije i Bosne i Hercegovine, stvaranju novih prijateljstava i boljeg razumevanja među narodima na ovim prostorima, rekao je Nikolić.

Maraton organizuju klub „Junior“, pod pokroviteljstvom lokalne samouprave i Ambasade Bosne i Hercegovine u Srbiji.

Manifestacija Tandem biciklistički maraton nastala je na osnovu ideje biciklista oštećenog vida da na jedinstven način čestitaju gradu pobratimu Mostaru ponovno spajanje dveju obala Neretve u starom jezgru, koje je pod zaštitom UNESCO.

Kragujevac i Mostar su gradovi pobratimi od 1973. godine, a prijateljske kulturne, sportske i privredne veze bile su prekinute tokom ratova i raspada bivše Jugoslavije.