Booking.com

Udruženje djece poginulih boraca NASLjEĐE, je u skladu sa planom rada i ciljevima usmjerenim na očuvanju i njegovanju lika i djela srpskog borca, poginulih boraca i tekovina Otadžbinsko-odbrambenog rata pokrenula inicijativu da se po najmlađem odlikovanom borcu Vojske Republike Srpske, Spomenku Gostiću, nazove jedna ulica u svakom gradu Republike Srpske.

Spomenko Gostić (1978 — 1993) bio je vojnik i najmlađi odlikovani borac Vojske Republike Srpske u Odbrambeno-otadžbinskom ratu. Odlikovan je Medaljom zasluga za narod. U ofanzivi muslimanskih snaga na planinu Ozren, narod se povukao iz Jovića, a Gostić je sa nekoliko vojnika ostao da brani selo. U martu 1993, u granatiranju položaja srpske vojske, pet vojnika je poginulo, a Gostić je teško ranjen. Umro je 20. marta 1993. u Jovićima na Ozrenu, a sahranjen je sa stradalim saborcima na seoskom groblju.

Davanjem naziva jednoj ulici u gradovima i opštinama Srpske po njemu, odali bi počast našem najmlađem odlikovanom borcu VRS, a u isto vrijeme to ime bi bilo podsjetnik budućim generacijama o hrabrosti i herojstva naroda u najtežim vremenima.
Mi, kao narod Republike Srpske, moramo da njegujemo našu istoriju i da odamo dužno poštovanje herojima naroda, ali i da se uvijek sjećamo svih koji su se borili i dali svoj doprinos u stvaranju Republike Srpske i da buduće generacije znaju za šta su se njihovi očevi i đedovi borili i da ponosno pamte njihova imena i borbu. Udruženje djece poginulih boraca će neumorno raditi da sve navedeno i bude ostvareno.

Inicijativa je podnijeta do sada gradskim i opštinskim Skupštinama Trebinja, Bijeljine i Nevesinja, a ćemo istu pokrenuti i širom Republike Srpske. Takođe, u sklopu ovih aktivnosti planiramo organizovati, nadamo se, sa lokalnim vlastima navedenih gradova, projekciju filma „Spomenko na vječnoj straži“ autora Mileta Savića.

Vezane objave