Blizanci Bebe O24w613lr3nbbozwivn5418fcg3kq6gjp9k3qlxjfm
Booking.com

U RS iz godine u godinu, povećava se broj umrlih, a smanjuje se broj rođene djece. Demografi smatraju da se o demografskoj katastrofi trebalo ranije voditi računa, jer zbog izostanka sistemskih rješenja ni prognoze za budućnost ne mogu biti optimistične. Statistika ponovo ne ide na ruku Republici Srpskoj. Ovaj put, riječ je o broju novorođene djece. Prema podacima iz mjesečnih statističkih pregleda Zavoda za statistiku 2018. godine rođeno je 9.172 djece, a godinu dana kasnije u Srpskoj je na svijet došlo 8.821 dijete.

Da su porodilišta imala manje posla tokom prošle godine govori podatak da su rođene 8.494 bebe. Za takvu situaciju krive ekonomsku nestabilnost i nezaposlenost.

„Neće niko da vodi brigu o djeci, to je jedini razlog. Sve zavisi od radnog mjesta, kako će da izdržava porodicu. Nema brakova, pa nema ni djece. Nema posla. Da ima posla bilo bi djece, a da ima djece i nas bi više bilo“, ističu .

Ne zabrinjava samo broj rođene djece u RS koji je u padu. Situaciju usložnjava broj umrlih, koji se iz godine u godinu povećava. Tokom 2018. RS ostala je bez 14.499 stanovnika, dok je 2019. godine preminulo 14 854 građana, da bi prošle godine taj broj prešao 16.589.

„Mi smo samo za jednu godinu izgubili stanovništvo koje je gotovo kao stanovništvo Ljubinja i Kostajnice zajedno. To je za populaciju kakva je RS i broj stanovnika koji mi imamo izuzetno veliki gubitak. Mi nemamo usvojenu populacionu politiku u kojoj bi integralni dio bio pronatalitetna politika, politika prema migracijama i politika prema starijim licima i takav ad hok pristup i pristup koji ide za tim da se pokuša neki dnevno politički poen uzeti, neće dati rezultat“, ističe demograf Aleksandar Čavić.

Nacionalni program demografske obnove pokrenut je 2019. godine na prijedlog predsjednika RS. Realizacijom ovog programa predviđene su brojne mjere koje bi dovele do rasta broja stanovnika, te zaustavljanja odlaska građana iz Srpske.

Zapošljavanje mladih, bolji uslovi za ostanak na selu, podrška poslovnim inicijativama – samo su neke od najavljenih mjera koje, smatra Čavić, nisu dale rezultate. Pozdravlja mjeru koja se tiče finansiranja porodiljskog odustva koje ide na teret Fonda dječije zaštite.

„Sve ostale mjere u pogledu direktnih davanja, u pogledu usklađivanja rada i roditeljstva, u pogledu usklađivanja obaveza koje imaju budući roditelji u toku svog školovanja, stručnog napredovanja i rada sa roditeljstvom, u pogledu stambene politike prema mladim bračnim parovima jednostavno nisu vidljivi, odnosno nisu uopšte preduzeti“, ističe Čavić.

A upravo su ti sistemski koraci neophodni da bi se zaustavilo demografsko propadanje, da bi se izbjegao nepoželjan scenario koji predviđa da bi RS do 2033. godine mogla ostati bez skoro 200 hiljada stanovnika.

(BN TV)

Vezane objave