Zbog pogoršane epidemiološke situacije u Nevesinju Opštinski štab za vanredne situacije usvojio je zaključak kojim se radno vrijeme ugostiteljskih objekata i priređivača igara na sreću ograničava u periodu od 6 do 22 časa.Nadležni inspekcijski organi će pooštriti kontrole aktuelnih mjera Republičkog štaba, posebno broja lica na javnim i privatnim okupljanjima i korištenja zaštitne maske u zatvorenom prostoru, kao i primjene uputstava Instituta za javno zdravstvo RS.

Građanima se savjetuje da izbjegavaju okupljanja u većem broju, drže distancu i uopšte podignu nivo lične odgovornosti. Prepuručuje se da se obavljanje sahrana vrši prema uputstvima koje je ranije donijela Eparhija zahumsko-hercegovačka i primorska.

U Nevesinju su trenutno aktivna 83 slučaja virusa korona, a za 238 lica su uručena rješenja o obaveznoj izolaciji.

U Kovid ambulanti Doma zdravlja u posljednjih 20 dana obavljeno je 520 pregleda, 189 lica je testirano, a pozitivan nalaz na virus korona imalo je 126 osoba. Na bolničko liječenje upućeno je 48 pacijenata.

U Bolnici Nevesinje svi kapaciteti previđeni za liječenje oboljelih od kovida-19 su popunjeni i dosta pacijenata ima tešku kliničku sliku.

U nevesinjskim obrazovnim ustanovama zaraženo je devet nastavnika i osam učenika. Nastavni proces se odvija redovno. I nastavnicima i učenicima sa respiratornim problemima sugerisano je da ostanu kod kuće. U Dječijem vrtiću epidemiološka situacija je zadovoljavajuća.

(Trebinje.live)