Falsifikovanjem medicinskih nalaza zdravstvenih ustanova iz i regiona 98 penzionera iz Srpske je nezakonito steklo pravo na invalidsku penziju.

Kontrola Fonda PIO “Stop prevarama – do penzije pošteno”, koja je provedena tokom poslednjih godina, pokazala je da je u RS postojala prava organizovana kriminalna grupa na području Hercegovine, koja se bavila falsifikovanjem medicinske dokumentacije zdravstvenih ustanova iz Mostara i Trebinja, ali i uglednih ustanova iz okruženja kao što su VMA Beograd i Klinički centar Podgorica.

Nakon provjere, u ovim ustanovama je potvrđeno da se ovi penzioneri nisu lječili kod njih.

– Sa falsifikovanom medicinskom dokumentacijom čak 22 osobe se pojavljuju kod više zdravstvenih ustanova kao serijski falsifikatori – kaže Tihomir Joksimović, portparol Fonda PIO.

Kako bi dobili invalidsku penziju ovi penzioneri su pristajali da im “na papiru” najčešće piše da boluju od psihoze, depresije, PTSP, šizofrenije i sličnih psihičkih obolenja koja se teže dokazuju.

Lažne penzionere prijavljivali su komšije i poznanici, jer je besplatnu telefonsku liniju, koju je Fond uspostavio radi efikasnije kontrole, pozvalo na stotine građana.

Najveći broj slučajeva falsifikovanja medicinske dokumentacije dešavao se na području Hercegovine, gdje je i procenat udjela invalidskih penzija bio mnogo veći u odnosu na ostala područja.

– Pojedinačni i rijetki slučajevi falsifikovanja školskih potvrda za studente dešavaju se i na području ostalih filijala – naveo je Joksimović.

U Fondu nisu izračunali koliko su tačno oštećeni zbog lažnih penzija.

– Samo u nedavnom slučaju podnošenja krivične prijave protiv 9 bivših korisnika invalidske penzije sa područja Trebinja, Fond je oštećen za 237.000 KM, jer su tu penziju primali više godina – ističe Joksimović.

Krivične prijave podnesene su do sada za oko 50 osoba, a slijede i za ostale. Penzioneri ističu da je svaka marka koju uštedi Fond bitna za popravljanje položaja onih koji su penziju stekli legalno, radeći cijeli život.

– Razotkrivena je grupa ljudi koji su u sprezi i sa nekim ljekarima falsifikovali dokumentaciju. Toga vjerovatno ima još i mi aposlutno podržavamo namjeru Fonda da otkrije sve one koji su nelegalno stekli penziju – kaže Nikola Gojković, predsjednik Udruženja penzionera Banjaluka.

U 2015. godini otkriveno je i 50 slučajeva da djeca na redovnom školovanju, koja su korisnici penzija, nisu obavještavali Fond o prekidu školovanja ili zaposlenju.

– Prošle godine u tri slučaja u potpunosti je falsifikovano uvjerenje o redovnom školovanju – studiranju, što su potvrdili i fakulteti u Banjaluci, Novom Sadu i Istočnom Sarajevu. Ove godine za dvoje studenata iz Trebinja i Banjaluke je utvrđeno falsifikovanje potvrde o redovnom školovanju – kažu u Fondu.

Dodaju da je bilo nekoliko slučajeva da udovice koje su korisnici porodične penzije nisu prijavljivale zaključenje novog braka, nakon čega im je oduzeto pravo na penziju.

Uštedili 6,3 miliona KM

Samo u toku 2016. godine bilo je 29.898 pojedinačnih obustava penzija zbog nedostavljanja potrebne dokumentacije kao što su potvrda o životu, potvrda o školovanju za decu korisnike penzije…

– Poslije pojedinačnih obustava i ponovnog uključenja u korisnika koji su dostavili dokumentaciju ostvarena je ušteda od oko 4,3 miliona KM – navodi Tihomir Joksimović.

(EuroBlic)

Vezane objave