U Cajnicu je svečano proslavljen najveći i najradosniji vjerski praznik – Vaskrsenje Hristovo, liturgijom u hramu, kojom je nacelstvovao
protojerej-stavrofor Momir Vasiljevic uz sasluzenje sveštenstva hrama. U toku vaskršnje liturgije, pročitana je poslanica Njegove svetosti patrijarha srpskog Irineja, nakon čega je obavljeno pričešće vjernika, a su osvećena i podijeljena vaskršnja jaja.
Tradicionalno povodom ovog praznika, opština Čajniče i Crkvena opština organizuje “Tucijadu”, koja traje tri dana. Na Vaskrsnjoj tucijadi u Čajniču, učestvovalo je 128 takmičara, a najjače jaje imao je Miloš Maric koji je u finalu pobijedio Bjelogrlica. U MZ Mljeno od prijavljenih 75 takmicara prvo mjesto osvojila je Anica Lucic,dok je na Lukama od 90 prijavljenih najbolji bio Nikola Radmilovic. U MZ Zaborak prvo mjesto osvojila je Andjela Masic.
U okviru trodnevne manifestacije, u staroj crkvi priređena je i izložba literarnih i likovnih radova, kao i najljepše našarana jaja, djece iz obdaništa i učenika škola u Čajniču, a obogatili su je više samostalnih umjetnika iz Čajniča sa radovima posvećenih Vaskrsu.
Proslava najvećeg hrišćanskog praznika uz narodne običaje i vaskrsnja jaja, bila je i u pravosalvnim domovima.

Vezane objave