Srpska pravoslavna crkva i vernici slave danas Svetog Grigorija Čudotvorca, episkopa Neokesarijskog.Njemu se pripusuju mnoga čuda, a nazivaju ga i drugim Mojsijem.

Prema verovanjima, Grigorije je zapovedao zlim dusima, gorama i vodama, lečio je muke i bolesti, a pred onima koji su ga gonili bio je nevidljiv, a mogao je da predvidi događaje i čita ljudske misli…

Pratite nas na našim stranicama VIŠEGRAD 365 i TURIZAM 365 i straniciFacebook Booking.com

Rođen je u bogatoj i paganskoj porodici. Učio je filozofiju, grčku i misirsku, a onda se obratio hrišćanskim učiteljima i krstio se posle nekoliko godina.

Kako bi se posvetio Bogu, otišao je u pustinju, gde je proveo mnogo vremena.

Jednom mu se javila Bogorodica sa Svetim Jovanom Bogoslovom. Jovan mu je predao Simvol vere pod njegovim imenom. Kada je došao u Kesariju da bude episkop tamo je zatekao samo 17 hrišćana, dok su drugi bili neznabožci, a kada je napustio ovaj grad u njemu su bili sve hrišćani i samo 17 neznabožaca.

Upokojio se 270. godine u dubokoj starosti.

Prema predanju, u Aleksandriji su pokušali da ponize Grigorija tako što su mu poslali jednu bludnu ženu koja je, kada ga je ugledala na gradskom trgu, odmah počela da viče da joj je on ostao dužan za nečistu vezu s njom.

Vikala je sve glasnije i tražila novac. Nevini Grigorije je pocrveno pred grubom klevetom i rekao svom prijatelju da joj da novac kako bi otišla. Kada je bludnica uzela novac, pala je na zemlju i počela da se grči i pena joj je išla na usta. Sveti Grigorije se nakon toga pomolio za ženu i ona ozdravi i ustade.

Još jedna priča opisuje njegova čuda kada je grupu hrišćana zaštito od rimskih vojnika koji su ih gonili tako što ih je učinio nevidljivim. Vojnici su ih uzalud tražili i na kraju se okrenuli i otišli.

Veruje se da onaj ko je neveran, a na današnji dan pročita svete spise Grigorija, postaće vernik.

Onaj ko u Grigorija veruje, prema predanju, biće večno zdrav i zaštićen od zlih ljudi.