Dok Srbija i mnoge zemlje svijeta strahuju od novog talasa korona virusa koji se očekuje na jesen, Velika Britanija bi do tada trebalo da “isprati” pandemiju. Prema riječima profesora Nila Fergusona, čovjeka koji je bio “arhitekta lokdauna” u ovoj zemlji, Velika Britanija će do jeseni ostaviti iza sebe “glavni udar” pandemije korona virusa.

Ferguson je da je efikasnost vakcine značajno promijenila stanje u zemlji i stručnjacima dala prostora da imaju optimistične prognoze za budućnost, prenosi Telegraf.

Profesor, koji je odigrao ključnu ulogu prilikom uvođenja prvog lokdauna na ostrvu kaže da se i dalje može očekivati porast broja slučajeva na jesen, jer će djeca krenuti u školu. Međutim, jveruje da više neće biti scenarija u kojima umire na hiljade ljudi i da se bolnice rapidno pune.– Opasnost i dalje nije prošla, ali mislim da se jednačina drastično promenila. Vakcine su pomogle da se smanji rizik od teže kliničke slike i tragičnog ishoda – kaže Ferguson.

On je da je optimističan i da se nada da će Velika Britanija uskoro moći da odahne.

– Vjerujem da ćemo do kraja septembra ili oktobra videti leđa najvećem dijelu pandemije. Kovid je i dalje tu, i dalje odnosi živote, ali onaj glavni udar će biti iza nas – je on.

Izjava Fergusona usledila je nakon što je broj obolelih u Velikoj Britaniji u padu šesti dan za redom. U ponedjeljak je zabilježeno 24.950 novih slučajeva, dok je 20. jula bilo registrovano 46,558.

Ipak, bilježi se porast broja hospitalizovanih. U ponedeljak je zabilježeno da je 5.055 pacijenata na bolničkom lečenju u Engleskoj. To je porast od 33 odsto u odnosu na prethodnu sedmicu, i najveći broj hospitalizovanih od 18. marta ove godine.

Ferguson, koji je član kriznog štaba, je da je i dalje prerano da se govori kakav efekat će imati popuštanje mjera 19. jula.

Kako je istakao, to će se videti tek za nedjelja.

– Moramo da ostanemo oprezni, pogotovo sada kada nas očekuje više kontakata jer će početi škola i vreme će se pogoršati – rekao je profesor.

Vezane objave