Booking.com

Pozitivna i nesvakidašnja priča stiže iz Nevesinja. Koliko znači dobrovoljno dati dozu krvi, odavno je poznato prezimenjacima – Stajića.Bez razlike na godine, njih petnaestak, stupanjem u punoljetstvo, postajali su humanisti. Na sedamnaestu, redovnu godišnju akciju, u nevesinjsku Službu za transfuzijsku medicinu, stiglo ih je osam. Ostali su opravdali izostanak, uz obavezu da će doći i dragocjenu tečnost darovati narednih .

Dragan, Milan, Željko, Srđan, Milutin, Brano, Lazar, , Goran… spisak Stajića je poduži. Braća, stričevi, rođaci, bratići, na jedinstvenom humanom okupljanju.

Dragan je dao krv jubilarni pedeseti put. Stajići kažu da žele podići svijest o važnosti dobrovoljnog darivanja krvi.

Ipak, da to nije sve, razotkrio je jedan od rođaka.
– Povodom jubilarnog davanja krvi rođaka dogovorili smo druženje, a častiće onaj ko ima najmanji hemoglobin – u šali kaže Srđan.

Ko je častio, nisu otkrili, ali jesu da je Milutin najstariji među njima, te da će se još Stajića priključiti ovom humanom činu.

Novih doza sve više, s obzirom na to da se u novoj nevesinjskoj bolnici rade i najsloženije operacije digestivnog trakta.

– Vodeći se maksimom da krv da čeka pacijenta, trudimo se da pripremimo dovoljne količine. Oko 250 doza godišnje ne zadovoljava sve potrebe. , ohrabruje činjenica da je, poslednjih godinu-dvije, humanista sve više – ističe transfuziolog Maksim Brenjo.

Na pitanje kakva je krv Stajića stiže odgovor: “Neka kažu oni kojima je pomogla”.

Vezane objave