U Prištini se na vest o podizanju optužnice protiv Hašima Tačija nižu reagovanja političkih analitičara, a ne pravnika, a dizanje optužnice komentariše se gotovo isključivo iz ugla posledica po dijalog i planirani sastanak u Vašingtonu 27. juna

Tako politički analitičar Nedžemedin Spahiu kaže da, ako zaista bude podignuta optužnica protiv Tačija, on neće moći da ide na razgovore u Vašington 27. juna i moraće da podnese ostavku.

On je za Kosovo online da optužnica protiv Tačija, Kadrija Veseljija i drugih ne može da ugroziti dijalog, niti će poljuljati “ugled Kosova”, jer, ističe, briselski dijalog i dijalog Beograda i Prištine nisu ugroženi, budući da je za dijalog odgovoran premijer privremenih prištinskih institucija, a ne Tači.

Glavni i odgovorni urednik prištinskog dnevnika Koha Ditore Agron Bajrami smatra da ovaj razvoj događaja menja celu situaciju i da ne zna da li je moguće imati normalan proces dijaloga.

– Što se same optužnice tiče, teško je komentarisati dok ne vidimo šta ona u stvari sadrži – je Bajrami. Portparol Specijalnog tužilaštva u Hagu Kristofer Benet saopštio je ranije danas da je ovo Specijalizovanim većima tzv. Kosova podnelo na ispitivanje optužnicu sa deset tačaka kojima se predsednik lažne države Hašim Tači i predsednik Demokratske partije Kosova Kadri Veselji i druga lica terete za niz zločina protiv čovečnosti i ratnih zločina, uključujući ubistvo, prisilno nestajanje lica, progon i mučenje.

Vezane objave