Res 1602182005 Tezak Zivot Borca Branio Rs A Danas Dobija Samo 53 Km

Radoslav Odžić, jedan je od boraca Vojske Republike Srpske koji je branio svoju zemlju, a danas od države dobija samo 53 marake. U čitavoj neimaštini i zaboravljen od nadležnih institucija, radnici Elektrodistribucije Novi Grad zbog duga isključili su mu i struju. Primoran je da moli za pomoć.„Nemam ulja, masti, germe, praška.. Čime da ukuvam hljeb“, kaže Radoslav Odžić.

svoju životnu priču započinje borac Vojske Republike Srpske, Radoslav Odžić, mještanin Donjih Matavaza, izbjegličkog naselja kod Novog Grada. Odžić, koji je nekada branio Republiku Srpsku, danas preživljava sa svega 53 marake boračkog dodatka. Da stvar bude gora, zbog duga za struju kojeg je bio raspisao da plati u 24 rate po 12 maraka, zbog neimaštine ni to nije mogao, pa je krivično gonjen i bio je primoran da provede određen period u Kazneno-popravnom zavodu Tunjice.

Za pomoć se obraćao na mnoge adrese ali za njegov problem svi su oglušili. Predstavnicima Boračke organizacije Novi Grad obratio se za pomoć ali je dobio šokantan odgovor.

„Vidjećemo se sad za glasanje. Znači trebam ti dati glas da bi ti meni pomogao i na kraju mi nećeš pomoći, nego samo obećavaš“, kaže Odžić.

Radoslav živi sam, razveden je, a jednog sina je izgubio u saobraćajnoj nesreći i od 2004. godine krenulo mu je sve niz brdo. Godinama ga niko ne posjećuje osim dobrih komšija i predstavnika Crvenog krsta. Uprkos neimaštini koja ga je stegla, ovaj borac ne odustaje od nečega na šta je i sam ponosan, a to je dobrovoljno darivanje krvi.

“Nikad ne odustajem. Svaka tri mjeseca dajem. 81 put sam do sad dao i nastaviću koliko god mognem”, dodaje Odžić.

“Tražimo samo minimum koji borci zaslužuju“- kategorično ističe Odžićev komšija Mirko Radaković ratni vojni invalid, koji pomogne svom saborcu koliko je u njegovoj moći. Ističe da je ovakvih slučaja u Republici Srpskoj mnogo i borac, ako Radaković ističe sa 20 provedenih u odbrani Republike sada ima 50 maraka primanja.

„Ima najmanje 20% boraca invalida koji ne zaslužuju ta prava a imaju taj status. To je žalosno i ponižavajuće za poštene borce i RVI“, kaže komšija Mirko Radaković.

Ova dvojica boraca koji su pored ostalih saboraca stvarali Republiku Srpsku nadaju se da će nadležni konačno otvoriti oči i pogledati one koji danas nemaju ništa pa čak ni osnovne uslove za život dostojan svakog čovjeka.

TELEFON ZA POMOĆ: 00387/ 65-846-666

Vezane objave