D1eca40f.525x350

U FBiH u posljednja 24 sata samo tri osobe pozitivne na koronavirus

Stručni savjetnik za odnose s javnošću Federalnog ministarstva zdravstva Zlatan Peršić obratio je javnosti sa posljednjim informacijama vezanim za pandemiju koronavirusa na tlu Federacije Bosne i Hercegovine.

Kako je na samom početku, u posljednja 24 sata u FBiH testirano je 727 uzoraka od kojih su tri pozitivna na koronavirus.

“Po jedan novi slučaj zabilježen je u Srednjobosanskom, Zeničko-dobojskom i Zapadnohercegovačkom kantonu. U FBiH do sada su testirana 18.022 uzorka, a koronavirus je potvrđen kod 920 , a od toga je aktivno 526”, rekao je Peršić.

Što se tiče spolne strukture, 54,57 posto potvrđenih zaraženih osoba su žene, a 45,43 posto su muškarci.

Kako je Peršić, u FBiH je hospitalizirano 45 pacijenata, od kojih su 4 na respiratoru.

Zaključno sa današnjim danom u FBiH oporavio se 361 pacijent, odnosno 30 u protekla 24 sata. Ukupno je registrovana 33 smrtna ishoda – 19 muškaraca i 14 žena. 22 umrle osobe ili 66 posto starije su od 65 .

“Podsjećamo ponovo i apelujemo na građane da se sve što smo radili u proteklom periodu i dalje je na snazi, i dalje se svi pojedinačno moramo držati mjera kojima se možemo zaštiti od infekcije ovom bolešću. To su pranje ruku, nošenje maski, izbjegavanje okupljanja, izbjegavanje kontakta, držanje distance od dva metra. To je najvažnije u periodu kada nemamo vakcinu i nemamo specifičan lijek za ovu bolest”, rekao je Peršić na kraju izlaganja.

Related posts