Očigledno je da je prikuljeno dovoljno dokaza da Tužilaštvo BiH podigne optužnicu u slučaju “Dobrovoljačka”, rekao je glavni inspektor MUP-a Republike Srpske za istrage ratnih zločina Simo Tuševljak i zahvalio tužiocu i saradnicima koji su radili na tome.Tuševljak smatra da Tužilaštvo BiH raspolaže sa dovoljno sjedoka i video-materijala jer je taj zločin sniman kamerama u Sarajevu.

On se nada da će Tužilaštvo i Sud smoći snage i da će procesuirati lica koja su počinila zločine nad Srbima, da će dobiti zatvorske kazne.

– Kada govorimo o biografijama tih lica, njihovu savjest ne može oprati nijedna presuda, oni dobro znaju šta su radili – izjavio je Tuševljak za ATV.

Prema njegovim riječima, svjedoci u ovom slučaju, koji su među živima, sigurno će se pojaviti i svjedočiti.

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu za zločine nad pripadnicima ЈNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu početkom maja 1992. godine, potvrdio je Srni portparol Tužilaštva Boris Grubešić.

Pripadnici “Zelenih beretki”, “Patriotske lige”, MUP-a i Teritorijalne odbrane takozvane Republike BiH napali su kolonu ЈNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu 2. i 3. maja 1992. godine.

Ubijena su 42 pripadnika ЈNA, od kojih su 32 bili Srbi, šestorica Hrvati, dvojica Bošnjaci i dvojica Albanci.

Zarobljeno je 207 pripadnika ЈNA, 71 je ranjen, a dan kasnije devetorica zarobljenih su ubijena.