Posljednjih mjeseci sve su češća privođenja i saslušavanja demobilisanih boraca Vojske Republike Srpske sa područja Zvornika koje vrši SIPA. Zbog uznemirenosti bivših boraca i njihovih porodica, kao i organizacija proisteklih iz proteklog rata poput Boračke i organizacije Ratnih vojnih invalida Zvornik, angažovali su advokate radi pružanja pravne pomoći. Skoro svaki dan se zbog ratnih dešavanja u Zvorniku 1992. i Srebrenice 1995. godine na saslušanje privodi demobilisanih boraca VRS.

Najviše iz sela Malešić, Pilica, Petkovci, Tršić, Karakaj i sam Zvornik, a privode se na neku od tri lokacije.

”U zadnjih par mjeseci, mnogi ratni vojni invalidi i borci Zvornika požalili su se da imaju pozive za od SIPE i od Tuzlanskog kantona. Žale se da su dobili pozive za saslušanje po ratnom zločinu za 1992. i 1995. godinu. Saslušanja se vrše na tri lokacije: na graničnom prelazu u Karakaju i u Osnovnom sudu u Zvorniku, dok treću lokaciju vrlo teško dobijaju, a ta lokacija je u Policijskoj stanici u Zvorniku”, ističe predsjednik Gradske Organizacije Ratnih vojnih invalida Dragoslav Mijanović.

I u Boračkoj organizaciji Zvornik potvrdili su da su učestali pozivi, privođenja i saslušavanja bivših srpskih boraca i da to unosi veliku uznemirenost među njima, te da su stoga angažovali advokate radi pružanja pravne pomoći tim osobama.

Nezvanično smo saznali da se radi od oko čak 700 imena onih koji se pozivaju, bilo kao osumnjičeni ili svjedoci, s tim što se ovi drugi lako mogu naći u poziciji prvih.

Vezane objave