Tužilaštvo Bosne i Hercegovine zatražilo je danas da Darku Elezu bude određen pritvor u trajanju od tri godine zbog krivičnih djela za koje ga tereti u predmetu poznatom pod nazivom “Lutka”, nakon što je Elez izručen iz u Bosnu i Hercegovinu.Tužilac Dubravko Čampara rekao je Srni da je na ročištu u Sudu Bosne i Hercegovine tražio da Elezu bude određen pritvor u trajanju od tri godine.

“Tražio sam pritvor za ‘Lutku’ i još nisam dobio odluku Suda Bosne i Hercegovine”, dodao je Čampara.

Elezov advokat Senad Kreho rekao je Srni da Sud Bosne i Hercegovine ne može suditi Elezu za predmet “Lutka” i da ne može odrediti ni pritvor jer, kako je naveo, Srbija ima garancije prema sporazumu koji je još validan.

“Taj sporazum, odnosno rješenje Višeg suda u Beogradu, još je validno”, dodao je Kreho.

On je rekao da se nije ulazilo u meritum cijelog tog predmeta.

“Tražili smo da bude odbačen prijedlog Tužilaštva Bosne i Hercegovine jer mu se ne može suditi u Bosni i Hercegovini za ‘Lutku’ zbog postojanja garancija kao države, bez obzira što mu je ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin, odnosno MUP Srbije, oduzeo državljanstvo Srbije”, naveo je Kreho.

On je rekao da je jasno da garancije ne može dati MUP i da je garancije Elezu dao sud u Srbiji, odnosno ministar pravde Srbije “i ne može jedan organ ispred Vlade Srbije reći da to ne važi”.

Kreho je dodao da rješenje Suda Bosne i Hercegovine očekuje sutra i ocijenio da u slučaju Eleza u Bosni i Hercegovini “nema pravde i da je sve politika”.

Početkom marta, pošto je Darko Elez izručen iz Srbije u Bosnu i Hercegovinu, odlučeno je da mu pritvor ne može biti određen zbog predmeta “Lutka”, ali mu je pritvor određen zbog krivičnih djela koje je dokumentovao MUP Republike Srpske, a koja su počinjena kasnije.

Eleza čeka suđenje pred Sudom Bosne i Hercegovine po optužbama za niz krivičnih djela na području Bosne i Hercegovine, među kojima su mafijaška ubistva, iznude, zastrašivanje i druga krivična djela, a izručen je iz Srbije, gdje je živio nakon izdržane zatvorske kazne u Srbiji.

Eleza potvrđena optužnica iz slučaja “Lutka” tereti za organizovani kriminal u vezi sa više teških krivičnih djela, među kojima su teška ubistva, pokušaj ubistva, pljačke transporta i druga krivična djela počinjena u od 2005. do 2009. godine.

Izručenje po ovim optužbama sudovi su ranije odbili, jer tada nije bio na snazi ugovor o izručenju između Srbije i Bosne i Hercegovine.

Vezane objave