ATINA – Grčke potvrdile su da je u požarima koji su prošle nedelje pogodili okolinu Atine poginula 91 , ali se još 25 ljudi vodi kao nestalo, pa bi broj mogao da poraste.
Samo nekoliko sati nakon što su saopštile da je uhvaćen čovek koji je izazvao najsmrtonosniji požar u Evropi, penzionisani mornarički oficir Panajotis Stamatis podneo je prvu tužbu protiv odgovornih, među koje je ubrojao premijera Aleksisa Ciprasa, njegove ministre, osoblje ministarstava, kao i izabrane zvaničnike pogođenih oblasti. – Podnosim tužbu protiv svih odgovornih, uključujući premijera, ministre, izabrane zvaničnike Atike. Tražim da se protiv njih pokrenu optužbe za kriminalne aktivnosti, uključujući i ubistvo za izazivanje opšte opasnosti i zanemarivanje dužnosti. Nijedan od zvaničnika nije uradio ništa da evakuiše zapaljena naselja, dok su strane ambasade svojim državljanima poslale mejlove u kojima ih obaveštavaju o požaru – naveo je Stamatis.
Cipras se, inače, već našao na udaru zbog požara i loše evakuacije ugroženih, a kritikovali su ga i opozicija i Grčka pravoslavna crkva. On je u petak i sam preuzeo političku odgovornost za katastrofu, ali je branio spasilačke službe. Vatrogasna brigada

Vatrogasna brigada je saopštila da je brojka od 25 nestalih ustanovljena nakon pregleda svih dostupnih informacija i izveštaja, prenosi ANA.
Forenzička služba je do sada završila proces identifikacije 59 tela nastradalih, dok treba da identifikuje još 28. Još četiri osobe podlegle su povredama u atinskim bolnicama posle požara, saopštio je Nacionalni centar za zdravstvene operacije. Među nastradalima je i troje dece – dve bliznakinje i jedan – čija je sudbina ražalostila celu zemlju i koji su identifikovani među poslednjima. Jedna majka je, takođe, izgubila sina (11), ćerku (13) i supruga (54), a mediji navode da je i jedna šestomesečna beba izdahnula u bolnici.
Prema podacima Centra za istraživanje epidemija i katastrofa, reč je o šumskom požaru sa najviše stradali u Evropi od 1900. godine.

PAS PREŽIVEO U PEĆI

Spasioci u Matiju u jednoj od kuća naišli su na neverovatan prizor, psa koji se od požara spasao tako što se sakrio unutar peći na drva.
– Našli smo ga u pećnici, gde se sklonio od plamena. Uprkos tome što deluje uplašeno, ima opekotine i gladan je, dobrog je zdravlja – je spasilac Artemis Kirijakopulu.

Vezane objave