Korona 5

Epidemiološka situacija u Tuzlanskom kantonu sve više se usložnjava, a je aktivno 77 slučajeva zaraze koronavirusom. Krizni štab Ministarstva zdravstva TK danas je ponovo donio set zaključaka sa različitim upozorenjima za građane, a između ostalog poruka je takva da u slučaju izostanka adekvatnog postupanja stanovništva te samim tim pogoršanja situacije slijedi pooštravanje mjera.

Ukidanjem stanja prirodne nesreće u Federaciji te masovnim nepoštivanjem mjera nošenja zaštitne maske i socijalne distance od stanovništva Tuzlanskog kanotna, kao i neprovođenjem kontrole poštivanja mjera od nadležnih institucija i odgovornih osoba u privrednim i drugim subjektima, prema stavu Kantonalnog kriznog štaba Ministarstva zdravstva, došlo je do naglog pogoršanja epidemiološke situacije.

Tokom ovog zabilježen je smrtni slučaj, a riječ je o starijoj ženskoj osobi iz Živinica koja je preminula uljed komorbiditeta, a bila je pozitivna na koronavirus. Također, mlađi muškarac iz Tuzle danas je prevezen u specijalni odjel Klinike za plućne bolesti u Slavinovićima gdje je priključen na respirator.Uzimajući u obzir važnost funkcionisanja u svim segmentima, Krizni štab Ministarstva zdravstva TK očekuje odgovornost u sprovođenju zaključaka koje je danas usvojio.

Prije svega stanovništvo su upozorili na obaveznost nošenja zaštitne maske u zatvorenim prostorima te pridržavanja mjera socijalne distance od minimalno jednog i po metara u svim okolnostima.

“Upozoravaju se svi vlasnici i odgovorne osobe svih pravnih subjekata, udruženja i organizacija drugih oblika na obavezno provođenje preporučenih mjera nošenja zaštitnih maski i socijalne distance, za njihove uposlene, članove, korisnike usluga, klijente, poslovne partnere i druge. Traži se od svih nadležnih institucija koje se bave kontrolom naloženih mjera od strane nadležnih organa, da provode izrazito pojačan nadzor nad primjenom mjera nošenja maski i pridržavanja socijalne distance, te da izriču kazne u skladu sa Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti”, navodi se u zaključcima.

Krizni štab Ministarstva zdravstva Tuzlanskog kantona će, u slučaju daljeg pogoršanja epidemiološke situacije, biti prinuđen da ponovno uvede restriktivne mjere, a upozorili su vlasnike i odgovorne osobe svih pravnih subjekata, udruženja i organizacija drugih oblika da će, ukoliko dođe do daljeg pogoršanja epidemiološke situacije, snositi direktnu odgovornost za širenje zarazne bolesti.

“U skladu sa trenutnom pogoršanom epidemiološkom situacijom preporučujemo Ministarstvu obrazovanja i nauke TK da razmotri donošenje odluke o zabrani održavanja proslava maturskih večeri osnovnih i srednjih škola, a vjećima roditelja preporučujemo da postupaju u skladu sa odlukom Ministarstva obrazovanja i nauke TK”, naveli su iz štaba.

Preporučuje se organima rukovođenja svih zdravstvenih ustanova maksimalno angažovanje svih uposlenih, kako bi se adekvatno pružala zdravstvena zaštita u skladu sa trenutnom epidemiološkom situacijom. Od svih zdravstvenih radnika iz štaba traže da korištenje godišnjih odmora podrede potrebama funkcionisanja zdravstvenih ustanova.

“Traži se od specijalističko-konsultativnih i drugih službi da u što većoj mjeri rasterete UKC Tuzla u smislu maksimalnog iskorištavanja terapeutskih i dijagnostičkih mogućnosti u okviru domova zdravlja. Obavještavamo i sva pravna i fizička lica da se testiranje PCR metodom na COVID-19 vrši isključivo u skladu sa relevantnim preporukama Zavoda za javno zdravstvo FBiH i Svjetske zdravstvene organizacije, te traži poštivanje odluka higijensko-epidemioloških službi, kako u smislu određivanja potreba za testiranjem, tako i u smislu davanja preporuka za izricanje mjere samoizolacije”, navodi se u zaključcima.

Preporučuju i provođenje pojačanih mjera dezinfekcije u svim zatvorenim prostorima u skladu sa mogućnostima, a ukazali su i na neophodnost iznalaženja načina za što bržu nabavku potrebne medicinske opreme za testiranje Zavodu za mikrobiologiju UKC-a Tuzla, a koja podrazumijeva PCR aparat, automatski separator te optimalnu količinu setova za testiranje.

Vezane objave