Booking.com

Za manje od 24 sata u Banjaluci su poginula dva radnika prilikom pada sa gradilišta.

Prva nesreća se dogodila u ponedjeljak oko 16.20, kada je u centru Banjaluke poginuo državljanin Turske, a jutros se desila druga tragedija, u kojoj je život izgubio Siniša Macura (62) iz Banjaluke.

U Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka rekli su da se prva nesreća dogodila u Ulici Nikole Pašića, gdje je život izgubio O.G. (54), državljanin Turske.

– Do nesreće je došlo prilikom izvođenja radova na betoniranju stuba na drugom spratu zgrade. Tom prilikom je O.G. pao na zemljanu podlogu garaže i smrtno nastradao – pojasnili su u Tužilaštvu.
Zaštitna oprema

Dodali su da je uviđaj na licu mjesta obavio dežurni Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka, Siniša Marković, zajedno sa službenicima Policijske uprave Banjaluka.

je naložio da se preduzmu potrebne istražne radnje i mjere radi utvrđivanja okolnosti navedenog događaja, a naložena je i obdukcija tijela nastradalog, koja će biti obavljena u Zavodu za sudsku medicinu Republike Srpske – pojasnili su u Tužilaštvu.

Prema pričama mještana koji živi u blizini zgrade, nesrećni čovjek nije nosio zaštitnu opremu.

– Gledam ih po cijeli dan dok tu rade i malo ko od tih radnika nosi zaštitne kacige i drugu opremu. U ponedjeljak su bile velike vrućine; možda mu je pozlilo od topline, pa je zbog toga izgubio ravnotežu i pao – rekao je jedan od sagovornika Srpskainfo.

Gradilište na se dogodila nesreća danas je bilo zatvoreno.

Pad sa balkona

Druga nesreća se dogodila danas oko osam sati u banjalučkom naselju Petrićevac.Tom prilikom nastradao je Siniša Macura, kada je pao sa neobezbijeđenog balkona, sa visine od oko dva i po metra.

Prema našim saznanjima, nesreća se desila ubrzo nakon što su Macura i još jedan njegov kolega danas došli na gradilište.

– Nisu još počeli s radovima, pošto su čekali da dođe materijal. Riječ je o kući koja se gradi i nije bila velika visina. On je obično radio na zemlji i nije se penjao na objekat. Jutros se vjerovatno popeo da uzme ili vidi – ističe za Srpskainfo jedan od očevidaca nesreće.

Kaže da je ubrzo nakon što se popeo u jednom trenutku izgubio ravnotežu i pao. Ističe da je čuo kako je neko u jednom trenutku uzviknuo „Pade čovjek“.

– Čuo sam da je pao direktno na glavu i stomak i od zadobijenih povreda preminuo. Neko je pozvao Hitnu pomoć, koja je došla za desetak minuta – kaže naš sagovornik.
Vještačenja

Dodaje da su ga ljekari pokušali reanimirati, ali mu nije bilo pomoći.

– Pričao sam i sa ostalim ljudima koji su bili tu i nikom nije jasno kako se desilo da tako izgubi ravnotežu i padne. Moguće i da mu je zbog vrućine pozlilo, a možda je i drugo uzrok nesreće – ističe naš sagovornik.

Poznanici kažu da se Macura nije ženio i da je iz Priječana, a da je iza njega ostala sestra.

Nakon obavljenih vještačenja biće poznat tačan uzrok ove nesreće na gradilištu.

Na mjesto nesreće ubrzo je stigla i policija, koja je, zajedni sa tužiocem Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka, obavila uviđaj.

Tužilac je naložio da se preduzmu potrebne istražne radnje i mjere radi utvrđivanja okolnosti navedenog događaja. Naložena je i obdukcija tijela nastradalog, koja će biti obavljena u Zavodu za sudsku medicinu Republike Srpske.
Izbjegavati radove na vrućini

S obzirom na ekstremno visoke temperature vazduha, Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite pozivalo je građane Republike Srpske da u ovom periodu, koliko god je to moguće, što manje vremena provode na otvorenom, na direktnom suncu, posebno u najtoplijem periodu dana od 10 do 17 časova. Preporučuje se boravak u zatvorenim i rashlađenim prostorijama, izbjegavanje većih fizičkih napora, češće tuširanje mlakom vodom i ravnomjerno uzimanje što više tečnosti. I iz Sindikata Republike Srpske su tražili od poslodavaca da se izbjegava da građevinski radnici izvode radova u najtoplijim dijelovima dana. Oni su dali preporuku da se preraspodjeli radni dan.

Vezane objave