Screenshot 2020 04 24 Kon Prognozira Drugi Talas Korone Na Jesen, A Vakcina Iduće Sezone I Neće Biti Obavezna Za Sve

Zabrinjavajući su podaci entitetskih zavoda za javno zdravstvo – u posljednja 24 data zabilježen je rekordan broj zaraženih koronavirusom u našoj zemlji od početka pandemije!

Ukupno je, prema zvaničnim podacima, na Covid-19 pozitivno 119 osoba, od čega u Republici Srpskoj 62, a u Federaciji BiH 57 osoba.

Prema podacima Federalnog zavoda za javno zdravstvo, u protekla 24 sata novi slučajevi registrirani su u Tuzlanskom (29), Zeničko-dobojskom (3), Srednjobosanskom (4), Hercegovačko-neretvanskom (5) i Kantonu Sarajevo (16).

U FBiH je do sada testirano 50.815 uzoraka, a COVID-19 je potvrđen kod 1.732 osoba. Do danas se na području Federacije BiH oporavilo 1.012 pacijenata, dok je trenutno aktivan 671 slučaj.

Do sada je zabilježeno 49 smrtnih slučajeva, dva u posljednja 24 sata, a riječ je o starijim muškarcima iz Živinica i Tuzle.

– Od ključnog je značaja da se svi pridržavamo mjera, da se posvetimo provođenju lične zaštite i da se poslodavci pridržavaju preventivnih mjera na radnim mjestima kako bismo spriječili širenje virusa i porast broja oboljelih – upozorili su iz Federalnog kriznog štaba.
Podsjetili su na osnovne mjere prevencije – držanje distance i izbjegavanje rukovanja i grljenja, često i temeljito pranje ruku, održavanje lične higijene i higijene prostora, te izbjegavanje većih okupljanja.

U bh. entitetu RS u posljednja 24 sata testirano je 375 laboratorijskih uzoraka, a koronavirus potvrđen je kod 62 osobe.

V.d. direktora Instituta za javno zdravstvo RS Branislav Zeljković rekao je da je pogoršana epidemiološka situacija i da sve mjere ostaju na snazi.

– Svi imaju blažu sliku, ali je neizvjesno kako će se situacija dalje razvijati – rekao je Zeljković te dodao da se uglavnom radi o mlađoj populaciji.

On je pozvao građane da se strogo pridržavaju mjera.

– Ostaje obaveza korištenja maski u zatvorenom prostoru, a na većim okupljanjima i na javnom prostoru – naveo je Zeljković.