Sledeće sedmice u BiH stiže prvo letnje sa temperaturama i do 33 stepena Celzijusa.reben Azorske anticiklone koja je zaslužna za stabilne prilike u većem delu Evrope tokom letnih meseci pružiće svoj ogranak i širenje prema istoku, uspostavljajući južno visinsko strujanje, dok je nestabilno očekuje na krajnjem zapadu Evrope.

– Jača uticaj Azorske anticiklone te dolazi do strujanja sve toplijeg vazduha sa jugozapada kontinenta i sve stabilnije vremenske prilike. Kako će glavnina nestabilnosti biti na severu i zapadu Evrope, u takvoj situaciji, u većem delu centralne, a naročito južne Europe se očekuje iznadprosečna toplina i prvi val vrućina – je za N1 Nedim Sladić, meteorolog i “lovac na oluje”.

Subota donosi šansu za lokalno vrlo redak pljusak kiše isključivo u centralnom i istočnom delu zemlje, dok će od nedelje u svim krajevima će bti suvo vreme.

– Temperature će početi vrlo brzo rasti, tako da će već u nedelju porasti do 27 stepeni. Počevši od nedelje, u narednih najmanje šest idućih dana pred nama je sunčano, stabilno i lepo vrijeme pa će vrlo verovatno alergičnima takvo teško da padne – navodi Sladić.

Temperature će svakim danom do sredine sedmice rasti za po stepen ili dva, tako da će one najviše dnevne temperature se u većini krajeva BiH sledeće sedmice kretati od 27 do 32, u Banjaluci, Mostaru I Zenici do 33 stepena. Jutra će postajati sve toplija, pa će već od jutra temperature u većini krajeva biti od 14 do 18 stepeni, a u Hercegovini od 17 do 21°C.

Vezane objave