Nadomak Višegrada bukti požar koji je zahvatio i Veliki Stolac, lokaciju na kojoj je smješteno jedno od najvrednijih staništa omorike, jedinog endemskog drveta.Informacija o požaru objavljena je na Facebook stranici za zaštitu prirodnog naslijeđa Arbor Magna prije nekoliko sati.

“Nakon što je gotovo potpuno izgorio Gostilj, pod vatrom je i Veliki Stolac – najvrednije stanište Pančićeve omorike, jedinog endemskog drveta. Spasimo najstarije drvo Evrope!”, napisano je.”Ako požar zahvati Veliki Stolac, opstanak Pančićeve omorike je upitan. Lokalitet na ona raste je rijetko naseljen te je i mali broj dostupnih ljudi u šumarstvu i u lokalnoj vatrogasnoj jedinici. Imajući u vidu obim požara i nepristupačnost terena, potrebna je mnogo veća ljudska snaga”, istakla je za Fenu Aleksandra Anja Dragomirović iz programa Biodiverzitet i zaštićena područja u Centru za životnu sredinu.

U toku je gašenje požara, a više informacija o nastaloj šteti bit će poznato nakon što vatra bude stavljena pod kontrolu.

Klix.ba

Vezane objave