Koronavirus Mladji Muskarac
Booking.com

U Crnoj Gori će od ponedjeljka, 28. septembra, početi primjena novih restriktivnih epidemioloških mjera u zavisnosti od epidemiološke situacije u svakoj od lokalnih samouprava. Odlučilo je ovo danas Nacionalno koordinaciono tijelo na prijedlog Instituta za javno zdravlje.

Na sjednici je odlučeno da, prema trenutnim podacima, koji ne obuhvataju nove zaražene koji će biti otkriveni do kraja dana, najoštrije mjere od ponedjeljka počinju da se primjenjuju u Nikšiću, Beranama i Andrijevici.

Iz Vlade Crne Gore je saopšteno da će se osnova za donošenje odluka o restriktivnim mjerama zasnivati na praćenju stopa kumulativne incidencije tokom 14 dana.

– Ta stopa i njeno kretanje, koja u epidemiologiji predstavlja mjeru rizika obolijevanja, dobija se podjelom broja novih slučajeva infekcije virusom brojem stanovnika lokalne samouprave i izražava na 100.000 stanovnika – pojasnili su iz Vlade.

To znači da će u lokalnim samoupravama u kojima je tokom 14 dana stopa manja od 400 biti nastavljeno striktno poštovanje i stroga kontrola sprovođenja važećih epidemioloških mjera.

U lokalnim zajednicama u kojima četrnaestodnevna stopa bude između 400 i 799, uz važeće mjere, biće uvedena i mjera ograničenog rada ugostiteljskih objekata do 22.00 časa.

U lokalnim samoupravama u kojima je 14-dnevna stopa između 800 i 1.199 uz važeće mjere biće zabranjen rad ugostiteljskih objekata /restorani, kafane, kafeterije, hotelski restorani/, osim za goste hotela.

– Zabranjuje se i okupljanje u objektima stanovanja osobama koje nisu članovi zajedničkog porodičnog domaćinstva – dodaje se u saopštenju.

U lokalnim samoupravama u kojima je 14-dnevna stopa veća od 1.200, uz važeće mjere, biće uveden policijski čas od 22.00 do 5.00 časova, uz definisane izuzetke koji su važili i prilikom ranije mjere.

Vlada je zadužila Ministarstvo prosvjete da intenzivira aktivnosti i da do ponedjeljka sagleda i utvrdi sve relevantne parametre i podrobno informiše javnost o svim aspektima početka školske godine.

Vezane objave