Screenshot 2020 04 24 U Federaciji Bih Ukinut I Policijski Sat, Naredba Stupa Na Snagu Već Od Danas
Booking.com

Krizni štab FBiH objelodanio je nove mjere, a jedna od njih je ograničeno kretanje stanovništva, odnosno policijski sat koji će biti na snazi od 23:00 do 5:00. Odluka stupa na snagu od sutra.Također, nova odluka je da se ograničavaju okupljanja građana na maksimalno 30 , i unutra i vani.

Tokom trajanja policijskog sata zabrana kretanja se odnosi na teritoriju cijele Federacije .

Iz odluke će, kao i u martu i aprilu, biti izuzeti oni koji obavljaju poslove u smjenama tokom noći (s validnom potvrdom poslodavca), kao i javni službenici koji rade na provođenju mjera ili drugim poslovima koje ova naredba oslobađa od ograničenog kretanja.

Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva odlučio se na restriktivnije mjere usljed pogoršanja epidemiološke situacije, odnosno povećanja širenja zaraze koronavirusom, nepoštivanja dosadašnjih mjera i sve popunjenijih bolničkih kapaciteta.Nadležni će preispitivati mjere svakih sedam te ih ublažiti ili postrožiti u skladu s epidemiološkom situacijom.

Kako saznajemo, ova odluka je donesena s ciljem sprečavanja neodgovornih ugostitelja, ali i građana, koji ranije nisu poštivali mjere rada objekata do 23:00 sati čime su doprinosili širenju zaraze.

Pored ove naredbe, Krizni štab FBiH je donio i odluku o ograničenom broju u zatvorenom i na otvorenom. Tako će i unutra i vani biti dozvoljeno okupljanje maksimalno 30 .

Također je donesena odluka da se mora izvršiti dezinfekcija svih prostora gdje će se održavati izbori, odnosno glasanje, a sav nastavni proces će se odvijati online sedam nakon izbora kako bi se izvršila dezinfekcija.

Vjerski praznici i druga privatna porodična okupljanja kao što su vjenčanja se također limitiraju na maksimalno 30 .

Produžena je mjera obaveznog nošenja maski vani i unutra.

Vezane objave